Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страхувате ли се от кърлежи? Направете домашен лек от растение, което мразят!

04 юни 2024, 12:44 часа

Пролетта и лятото са прекрасно време, изпълнено със зеленина и цветя, но, за съжаление, точно по това време трябва да се сблъскаме с неканени гости - кърлежи, които не само правят празника ви неприятен, но могат да бъдат и преносители на опасни болести. Въпреки това, преди да прибегнете до химически репеленти, които често са вредни за околната среда и могат да повлияят негативно на вашето здраве, трябва да помислите за естествени методи за защита.

Ефективността на естествените съставки

Природните препарати често се основават на действието на етерични масла, които са известни със своите репелентни свойства. Тези вещества действат, като маскират миризми, които привличат кърлежи, или като предизвикват репелентна реакция при насекомите.

Научните изследвания потвърждават, че някои от тези масла, като непеталактон, който се намира в котешка билка, са много ефективни при отблъскване на кърлежи, дори се доближават до ефективността на DEET, най-често използваната съставка в химическите репеленти.

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

Ползи за здравето и околната среда

Едно от най-важните предимства на естествените формули е по-малкият риск за здравето на потребителя и по-малкото натоварване на околната среда. Химикали като DEET, въпреки че са ефективни, могат да причинят алергични реакции, дразнене на кожата и отрицателно въздействие върху водната среда и почвите. Естествените продукти, тъй като са биоразградими, представляват по-безопасна алтернатива.

Цена и наличност

По отношение на разходите, естествените продукти могат да бъдат малко по-скъпи от стандартните химически продукти, главно поради по-високите разходи за производство на етерични масла. Въпреки това, като се имат предвид техните ползи за здравето и околната среда, те може да са инвестиция, която си заслужава.

В допълнение, възможността да приготвите такъв репелент у дома от наличните съставки значително намалява разходите и ви позволява да изберете смес според вашите индивидуални предпочитания.

Топ 5 на правилата как да се предпазим от кърлежи

Домашно лекарство за кърлежи с котешка трева

Един от най-интересните и лесни начини за отблъскване на кърлежи е използването на котешка трева, която има отблъскващ ефект върху тези нежелани насекоми благодарение на етеричните си масла.

Подготовката е много проста:

·       Поставете шепа изсушени листа от коча билка в гореща вода.

·       Оставете инфузията за 20-30 минути, така че активните вещества да имат време да се освободят във водата.

·       Прецедете и оставете да изстине.

·       Изсипете в спрей бутилка и обилно напръскайте кожата и дрехите.

Допълнителни употреби на коча билка

Освен за използване върху тялото, запарката от коча билка може да се използва за изплакване на дрехи, което повишава защитата срещу кърлежи. Естественият репелент от котешка трева е лесен за приготвяне, икономичен и най-важното е ефективен и безопасен. Той не само отблъсква насекомите, но и подобрява нашето благосъстояние.

Като се има предвид опасността, която представляват кърлежите, трябва да използвате естествени методи за защита. Домашната котешка билка е отлична алтернатива на химическите репеленти, която предлага ефективност, без да уврежда вашето здраве или околната среда.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес