Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страхотен метод, с който да следите състоянието на сърцето си

28 септември 2021, 18:00 часа

Сърцето е основен орган, важен за поддържането на жизненоважни функции и трябва да се следи редовно. Не пропускайте профилактични прегледи, правете си изследвания, ако смятате, че нещо не е наред. Не подценявайте всеки симптом, защото е важно сърцето ви да бъде здраво и ви евентуален проблем да се вземат мерки веднага.

Имайте предвид, че някои сърдечни проблеми няма да подскажат за съществуването си, освен ако не си направите изследвания. Може да проверите дали всичко е наред с един лесен тест. Сипете в съд студена вода, може да добавите и лед. Потопете ръцете си за 30 секунди и извадете. Ако пръстите ви са бледи, имате проблем с кръвообращението.

Колко е здраво сърцето ви могат да определят редица фактори – гени и наследственост, тегло, възраст, физическа активност, хранене, стрес и т.н. Когато има някакви проблеми, те първо се появяват при кръвоносните съдове в носа, ушите или по върховете на пръстите ви. Може да има недобро кръвоснабдяване или да изгубите чувствителност. Добрата новина е, че може да подобрите кръвоснабдяването с храната, която приемате.

Когато се храните балансирано и с подходящите храни, може да намалите нивата на лошия холестерол, да нормализирате кръвното налягане и кръвната захар, да намалите телесната си маса и мазнините. Всичко това води до положително въздействие върху сърцето.

Включете в менюто си риба. Тя е изключително полезна, особено видовете, съдържащи омега-3 мастни киселини – сьомга, скумрия, риба тон и други. Смята се, че трябва да хапвате риба поне веднъж седмично. Консумацията ѝ намалява риска от инсулт.

Ограничете вредните мазнини от менюто си. Тях може да откриете в пържените храни, сосовете, маслото и маргарина, захарни и тестени изделия, бързи храни и сладкиши. Овкусявайте салатите със зехтин и използвайте фъстъчено масло.

Всички животински храни съдържат холестерол, ето защо те трябва да се избягват от хората със сърдечни проблеми и да се ограничат от здравите като профилактична мярка. За да бъде сърцето ви здраво, хапвайте повече бобови и зърнени култури, зеленчуци и плодове.

Ако ви се хапват макаронени и тестени изделия, нека бъдат пълнозърнести. Може да хапвате и сладки картофи. Избягвайте бялото брашно и бялата захар.

Може да хапвате белтъчини, но не прекалявайте с консумацията им, защото могат да усложнят или предизвикат сърдечен проблем.

Важно е да не гладувате, защото това влошава сърдечната работа. Хранете се регулярно и здравословно. Създайте си хранителен режим, който да спазвате. Допустимо е да хапвате 5-6 пъти дневно малки порции. Ограничете и консумацията на сол. Не забравяйте да пиете много вода и течности, за да поддържате организма хидратиран.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес