Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страдате ли от хипотиреоидизъм? Премахнете този популярен зеленчук от менюто си

14 декември 2023, 07:45 часа

Хипотиреоидизмът, състояние, което се характеризира с недостатъчно активна щитовидна жлеза, засяга милиони хора по света. Въпреки че медицинската намеса е от решаващо значение за справяне с това заболяване, някои промени в хранителния режим също могат да играят роля за поддържане на здравето на щитовидната жлеза. Една от спорните теми в този контекст е връзката между хипотиреоидизма и доматите, което кара някои хора да премахнат този популярен плод от менюто си.

Доматите са основен продукт в много диети поради богатия си вкус, универсалност и хранителни ползи. Наситени с витамини, минерали и антиоксиданти, доматите допринасят за цялостното благосъстояние. При хората с хипотиреоидизъм обаче възникват опасения поради наличието на някои съединения в доматите, които могат да нарушат функцията на щитовидната жлеза.

Едно от тези съединения е гойтогенът - вещество, което може да наруши синтеза на хормони на щитовидната жлеза, когато се консумира в прекомерни количества. Гоитрогените се съдържат в различни храни, включително в кръстоцветни зеленчуци като броколи и зеле, както и в доматите. Въпреки че готвенето може частично да неутрализира действието на гоитрогените, някои хора предпочитат да бъдат предпазливи и да премахнат доматите от диетата си.

Още: Пет естествени лека за хипотиреоидизъм, който наистина действат

Един от ключовите гоитрогени, открити в доматите, е лектинът - вид протеин, който може да попречи на усвояването на хранителните вещества. Някои проучвания показват, че лектините могат да имат неблагоприятно въздействие върху функцията на щитовидната жлеза, въпреки че доказателствата не са категорични. Важно е да се отбележи, че въздействието на гоитрогените може да варира при различните хора в зависимост от фактори като индивидуалната чувствителност и цялостното състояние на щитовидната жлеза.

Въпреки потенциалните опасения, доматите предлагат и хранителни ползи, които могат да бъдат ценни за хората с хипотиреоидизъм. Богати на витамини А и С, както и на антиоксиданти като ликопен, доматите допринасят за добре балансирана диета. По-специално ликопенът е свързан с различни ползи за здравето, включително с намален риск от някои хронични заболявания.

Лицата, които обмислят да изключат доматите от диетата си поради хипотиреоидизъм, трябва да се консултират с медицински специалист или регистриран диетолог. Тези специалисти могат да предоставят персонализирани съвети въз основа на цялостното здравословно състояние на индивида, хранителните му нужди и тежестта на хипотиреоидизма му. Балансираният подход към промяната на диетата е от решаващо значение, за да се избегнат ненужните ограничения и да се осигури прием на основни хранителни вещества.

Връзката между хипотиреоидизма и доматите е сложна и решенията за тяхното включване или изключване от диетата трябва да се вземат индивидуално. Докато някои хора могат да решат да ограничат приема на домати, други могат да открият, че умерената им консумация не оказва неблагоприятно въздействие. Търсенето на насоки от здравните специалисти е от съществено значение за вземането на информирани решения относно избора на хранителен режим, който подпомага здравето на щитовидната жлеза, без да се нарушава цялостното хранене.

Още: Лекар: Ако не можете да забременеете - проверете щитовидната си жлеза

Източник: Everydayhealth

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес