Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стана ясно кои лекарства не трябва да се приемат с кафе

04 август 2024, 07:11 часа

Внимание: Лекарствата за кръвно налягане, лекарствата за болестта на Алцхаймер и хапчетата за простуда и алергия, които се продават без рецепта, не трябва да се приемат с кафе.

Хави Нго-Хамилтън, фармацевт от Медицинския център на Университета в Минесота, заяви, че много препарати за премахване на симптомите на настинка и алергии (подуване, запушване на носа) съдържат стимуланта псевдоефедрин. Той има вазоконстриктивен ефект, което позволява бързо да се нормализира носното дишане.

Това активно вещество обаче също така стимулира мозъчните клетки, отговорни за физиологичните реакции на стрес, като повишен сърдечен ритъм, кръвно налягане и изпотяване.

Приемането на препарати на основата на псевдоефедрин с кафе, което също тонизира централната нервна система, може да предизвика нервност и безпокойство.

Фармацевти: Тези 12 лекарства никога не трябва да се приемат с кафе

По същата причина кафето не трябва да се пие преди или непосредствено след прием на лекарства за хипертония, като например бета-блокери. Те са широко използвани за нормализиране на сърдечната честота и предпазване на сърцето от "износване". От друга страна, кафето кара сърцето да бие по-често, което може да промени ефекта на лекарствата за хипертония.

Специалистът допълва, че хапчетата за болестта на Алцхаймер трябва да се приемат два часа преди или четири часа след пиенето на кафе.

Това са лекарства, наречени холинестеразни инхибитори. Те предотвратяват разграждането на ацетилхолина - химично вещество, което подпомага формирането на паметта и мисленето. Едновременната консумация на холинестеразни инхибитори и кафе намалява пропускливостта на кръвно-мозъчната бариера - това затруднява достигането на лекарството до мозъка от кръвния поток.

Според експертите, най-доброто време за консумация на кафе е между 9:30 и 11:30 сутринта. Това е свързано с циркадните ритми и нивата на кортизол в организма. Кортизолът, известен като "хормонът на стреса", е на най-високи нива веднага след събуждане, обикновено между 8 и 9 часа сутринта. Консумацията на кафе в този период може да намали ефективността на кортизола и да предизвика нуждата от повече кофеин.

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

Следователно, чакайки до 9:30-11:30, можем да се възползваме максимално от стимулиращите свойства на кафето, когато нивата на кортизол започнат да намаляват. Освен това, пиенето на кафе в този период предотвратява чувството на сънливост, което може да се появи по-късно през деня.

Важно е също да се избягва консумацията на кафе късно следобед или вечер, тъй като кофеинът може да наруши съня и да предизвика безсъние. Препоръчително е последната чаша кафе да бъде около 6 часа преди лягане.

Избирайки правилното време за пиене на кафе, можем да оптимизираме ефектите му и да се чувстваме по-будни и продуктивни през деня, без да компрометираме качеството на съня си.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес