Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спрете да консумирате тези храни и косопада ще изчезне

06 септември 2021, 14:50 часа

Представяме ви списък с продукти, които според експерти представляват реална заплаха за косата. Разгледайте го. Може би в списъка ще има храна, която обичате, но дори не знаете за нейните опасности.

1. Млечни продукти

Млечните продукти са вредни за растежа на косата, тъй като причиняват увеличаване на количеството себум. По повърхността на скалпа могат да се образуват плаки на епидермиса, които при по -нататъшно натрупване причиняват миниатюризация на космения фоликул, изтъняване на косата и забавяне на нейния растеж.

Експертите препоръчват да внимавате с млечните продукти, особено с  пастьоризираното мляко.

2. Риба

Рибните продукти съдържат цяла гама от микроелементи, важни за човешкото тяло. Те обаче могат да съдържат и  живак , който също влияе върху  загубата на коса. Скумрия, някои видове риба тон и риба меч съдържат най -много живак . Ето защо не трябва да ядете много от тях. Също така е за предпочитане да изберете по -малка риба.

3. Газирани напитки

Газираните напитки се считат за една от най -киселите храни. Честото им използване е изпълнено с лошо хранене на скалпа и косата и загубата им. Най -добре е газираните напитки да се заменят със зеленчукови сокове, които са  алкални . Те допринасят за нормализиране на ф баланса на клетките и за забележимо укрепване и растеж на косата.

Най -полезни са соковете от моркови, целина, карфиол, краставица и цвекло.

4. Храни с висок гликемичен индекс

Храни с висок гликемичен индекс , като бял хляб, пуканки, зърнени храни и зърнени храни, шоколад и бисквити, могат да намалят чувствителността към инсулин, което води до повишаване на кръвната захар. Според изследванията това може да доведе до ранно оплешивяване при мъжете.

За да избегнете изтъняване на косата, най -добре е да изберете храни с нисък гликемичен индекс. Например ръжен хляб, ориз, елда, зеленчуци.

5. Храни, съдържащи витамин А

Яйчните жълтъци, висококачественото масло и сметаната, черният дроб, различните видове сирена съдържат най-голямо количество полезен витамин А. Въпреки това, излишъкът от него може да причини изтъняване на косата. Ето защо експертите съветват да се внимава с използването на различни хранителни добавки и козметика, съдържаща витамин А, ако вече има достатъчно в диетата.

6. Продукти, съдържащи селен

Този микроелемент допринася за нормалното функциониране на имунната система и активира защитните функции на организма. Богати на селен храни - бразилски орехи, гъби, стриди, бекон, чесън, шам фъстък, кокос . Дневният прием на селен за възрастни е 55 мкг за жени и 70 мкг за мъже. Въпреки това,  тя надвишава заплашва загуба на коса.

Ето защо човек трябва да бъде много внимателен с различните добавки на селен.

Днес ви питаме, от кои продукти изобщо не очаквахте подобно "предателство"?

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес