Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според специалисти: Тези храни и напитки ви състаряват, избягвайте ги

17 декември 2022, 16:00 часа

Храната определено оказва голямо влияние върху това как се чувстваме и какво е здравословното ни състояние. И макар процесите на стареене да са естествена част от нашето съществуване, то определено има няколко вида храни, които ги ускоряват. Наред с нездравословния начин на живот и вредни навици, със сигурност ще изглеждаме по-стари, отколкото сме. 

А ето и според специалистите кои са храните, които подпомагат забързването на стареенето:

Млечни продукти

И най-вече прясното мляко има негативен ефект върху кожното състояние, особено ако страдате от акне има риск то да се влоши. Именно за това дерматолозите съветват ограничаването на прясното мляко и други млечни продукти. Някои от съставките в тях могат да предизвикат клетъчни възпаления на микрониво, които да доведат до по-бързото стареене на клетките и на кожата, както и поява на бръчки.

Прическите, които състаряват

Зърнени закуски

Това, че се представят за здравословна закуска, никак не значи, че стотиците видове корнфлейкс, мюсли и зърнени закуски на пазара в действителност са такива. Това е само вид маркетингов трик, а в същността и по-скоро - в задната част на кутията много ясно можем да видим огромното количество захар, които съдържат повечето марки. Добавените захари също имат негативно влияние върху състоянието на кожата, създават рискове от възпаления и заболявания като диабет.

Сок от портокал

И тук не става въпрос за прясно изцеден портокалов сок, а за продуктите, които се продават в кутии на пазара. Макар на етикета да пише 100% сок от портокал, то в него пак има добавени захари. А дори и да няма - за 1-2 литра сок от портокал са необходими и повече портокали, които сами по себе си са богати на плодови захари. Честата им консумация може да доведе до рискове от висока кръвна захар и метаболитни проблеми.

5-те модни грешки, които състаряват жената, когато мине 40-те

Пилешко месо, приготвено на скара

Тук може и да се изненадате, но този тип приготвяне на пилешкото месо също не е особено препоръчителен. Макар да има по-наситен вкус и да е любимо на много от нас, пилето на скара има канцарегонни ефекти поради “обгорелите” от скарата части. Образувалите се в процеса съединения създават рискове не само относно стареенето, но и за цялостното ни здраве.

Растителни масла

Готвенето само по себе си в повечето случаи изисква употреба на мазнина и ние използваме за целта различни видове растителни масла, като най-често това е слънчогледовото олио. Наясно сме с мненията на специалистите относно влиянието му върху здравето, но те също така споделят, че каквото и растително масло да използваме - ако консумацията му е често и в големи количества, то се превръща във вредно за нас при термичната обработка. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес