Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спасител у дома: 5 полезни начина да използвате СОДА

14 ноември 2023, 12:00 часа

Ако се замислите: защо содата се продава в доста големи опаковки - по 500 грама? Ако содата имаше същата тясна специализация като например маята, тогава тя щеше да се продава в подходящи пакети от 1 чаена лъжичка.

Причината за това е високото рН на содата и абсорбиращите ѝ свойства, които ѝ позволяват да се превърне в "универсален боец" в ежедневието. Какво може да направи вашата сода, която лежи на най-горния рафт на кухненския ви шкаф? Нека разгледаме 5 необичайни начина за използване на сода за хляб у дома.

Премахване на неприятни миризми

За да "разсеете" бързо миризмата на риба или лук от кухнята, просто накиснете съдовете в сода и добавете 1-2 чаени лъжички от продукта към водата. След кратко време веществата абсорбират молекулите, които придават устойчива и неприятна миризма. Същото важи и за дрехите: просто добавете щипка сода в пералнята, ако наскоро сте разлели върху себе си рибена чорба. Основното нещо е да се съобразите с характеристиките на тъканите и да не прекалявате, за да не оставите бели петна по дрехите.

Не се страхувайте да използвате сода за хляб за почистване на леглата на домашните си любимци - продуктът е безопасен и няма да навреди на косматите ви приятели, а само ще помогне за премахване на неприятната миризма. Въпреки че времената на Ковида са отминали, не забравяйте да дезинфекцирате повърхностите в тоалетната, като освен миризмите предотвратите появата на гъбички и ръжда. 

Екперт разкри скритите ползи от содата за хляб

Дезинфекция в банята

Содата за хляб в комбинация с обикновена гъба може да почисти мивката и крановете от налепи, а също така ще предотврати появата на мухъл по плочките.

Премахване на запушвания

Съществува "народен" метод за почистване на тръбите в случай на запушване и за предотвратяване на образуването им. Смесете сода за хляб с малко оцет и я изсипете в канализацията, след което затворете канала и изплакнете с гореща вода. Тази смес ще разтвори всички запушвания и ще ви отърве от още един домашен проблем.

Почистете среброто и му придайте блясък

Среброто привлича погледа и предизвиква приятни усещания, тъй като подсъзнателно прилича на вода - т.е. на нещо, без което човек не може да живее. Но благородният метал има склонност да потъмнява и да губи "пазарния си вид". Ако държите среброто във вода със сода, избършете го и изплакнете с вода, сребърните повърхности отново ще заблестят, като нови. Бижутерите също използват този метод за почистване преди поправка на бижута.

Лекар: Содата за хляб е полезна за здравето, ето как да я използвате

Възстановяване на обувки

Ако сте пропътували половината свят с любимите си маратонки, но не искате да се сбогувате с незабравимия чифт обувки, добрата стара сода отново ще ви помогне в такава ситуация. Разбира се, тя няма да придаде на обувките ви същия вид, който ви е пленил някога в магазина, но ще избави обувките ви от неприятната миризма. Достатъчно е само да изсипете содата в малки торбички, да поставите обувките в тях поотделно и да превържете всеки получен "скафандър". След няколко часа почистете веществото от обувките с вода и сте готови! 

Поддържането на чистотата в дома може да изглежда като много работа както за ученик, който тепърва започва самостоятелна дейност, така и за възрастен. Случва се всички буркани с битова химия да не се справят със задачите си. В този случай се запасяваме със сода - с други думи, купуваме максимум 2 опаковки, тя е безкрайна, и уверено тръгваме с лека ръка да отстраняваме пречките пред комфортния живот у дома.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес