Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спане по корем, четене в леглото и още 3 неочевидни навика, които нараняват врата ви

04 април 2024, 11:44 часа

Поне веднъж в живота си сте страдали от болки във врата. По-често това се случва поради неудобни движения или сън в неподходяща поза, но понякога болката се появява сякаш от нищото. Каква може да е причината за дискомфорта? Има няколко причини, които не са очевидни.

Поза на скарида

Неправилната позиция на тялото при работа с телефон е една от най-честите причини за болки във врата. Спомнете си в каква позиция вие или вашите приятели обикновено висите на телефона? Главата е спусната надолу, шията е под прав ъгъл, а ръцете със смартфона са на коленете или масата. Някои хора могат да седят така буквално с часове, докато ръцете им изтръпнат или вратът им започне да боли.

Междувременно тази позиция допринася за натрупване на напрежение в шийния отдел на гръбначния стълб, което с течение на времето рискува да стане постоянно.

Почти всички спим в тази поза, но тя е най-опасна за здравето ни

Постоянна работа с лаптоп

Лаптопът ни прави мобилни: можете да работите или да гледате филми на него навсякъде. Малкият екран не само натоварва зрението ви, но и създава допълнително напрежение в шийните прешлени.

Други последствия включват деформация на костните структури и образуване на холка. Както при телефоните, работният екран трябва да бъде поставен по-високо. Купуването на отделен монитор, наклонена работна повърхност или използването на стойка за лаптоп ще помогне тук.

„Вредна“ релаксация

Лежане на дивана след работен ден или четене в леглото преди лягане - тези навици помагат на много хора да се отпуснат. Но не винаги е възможно да отпуснете врата си , особено ако лежите с глава, облегната на подлакътника на дивана или висока възглавница на леглото. И двете позиции поставят шията в неестествена позиция и увеличават деформацията на диска, което води до образуване или влошаване на протрузии и хернии.

Коя поза за сън ви вреди и коя препоръчват специалистите?

Спане по корем

Спането по корем може да е нормално за децата, но за възрастните тази поза не носи нищо друго освен вреда. Главата и шията остават обърнати на една страна за дълго време, което води до усукване на шийните прешлени и води до тяхното блокиране или компресия на гръбначната артерия, особено ако някой прешлен е слабо ротиран.

В резултат на това тялото не може да си почине нормално и човекът се събужда очевидно уморен, с тежка глава, а понякога и със схванат врат.

Използвате грешната възглавница

Изборът на възглавница е от решаващо значение за поддържането на здрав врат. При ортопедичните възглавници краищата на възглавницата често имат различна височина. Според експертите, по-ниския е подходящ за спане по гръб. По-високият е за спане на една страна. Това обаче не работи, защото е невъзможно да обърнете възглавницата, докато спите.

Решението на проблема в този случай е да купите възглавница с вдлъбнатина в средата за спане по гръб и малка издатина под основата на врата. Той ще осигури опора на цервико-торакалния възел и няма да позволи прищипване на дисковете и прешлените на шията. А в позиция настрани е критично да има вдлъбнатина за рамото, така че възглавницата да поддържа врата и не се избутва под ухото.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес