Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сода за хляб и морска сол помагат при напукани пети

01 януари 2022, 13:30 часа

Кожата на краката изисква специални грижи, тъй като е по-дебела и много по-податлива на кератоза и напукване, което може да доведе до появата на болезнени рани и дори бактериални инфекции. Какво да направите, за да предотвратите това?

Открийте домашни средства за лечение на напукани пети със сода за хляб или морска сол. И двете съставки имат едни и същи свойства с това си приложение и се използват по един и същи начин в борбата срещу напуканите пети.

Сода за напукани пети - как действа?

Проблемът с твърдия, мазолест епидермис по кожата на краката е много често срещан. Засилва се особено след зимата, когато носим не много ефирни обувки, както и когато ходим много или използваме пемза за крака, за да се отървем бързо от проблема. 

Механичното и интензивно протриване на кератинизирания епидермис от стъпалата само първоначално дава ефект на гладка и мека кожа. 

За съжаление, бързо ще разберем, че кожата на тези места отново ще се втвърди и уплътни. Ще постигнем добри резултати, като използваме по-малко драстични методи, но редовно. 

Прекомерната суха кожа може да се появи и при ендокринни заболявания или при развитие на диабет, при които могат да се появят рани и язви, което трябва да се консултира с лекар. 

Въпреки това, основната причина за прекомерна грапавост и напукване на петите е сухота, липса на еластичност и недостатъчно смазване и подхранване на кожата на петите ежедневно. Благодарение на алкалната си природа, содата омекотява твърдия епидермис и помага за премахване на мазоли и мъртви клетки, също така почиства и леко изсветлява.

Сода бикарбонат или морска сол срещу груби пети - как се прилага?

Използвайки сода за хляб или морска сол, ще забележите ефекта почти веднага, а редовните процедури на всеки няколко дни или веднъж седмично ще правят краката ви добре поддържани и гладки. Има няколко начина за използване на сода за хляб, които са профилактични, но също така помагат, когато вече са се появили пукнатини. 

Можем да си направим пилинг с някой от двата продукта, да го разтрием върху краката и да го оставим за момент да омекне. Две супени лъжици сода за хляб трябва да се смесят с една супена лъжица вода, за да се получи консистенция на гъста паста. Втрийте получената паста върху краката, оставете я за няколко минути и я измийте. Кожата, омекотена по този начин, трябва внимателно да се избърше с пемза. След това подсушете краката си и нанесете овлажняващ крем. 

Преди пилинг можете да накиснете краката си в топла вода за около 5 минути, което ще подобри ефекта на содата за хляб.

Накисване във вода с добавка на сода

Друг начин да се отървете от мазолиния епидермис е да накиснете краката си в малко количество топла вода с добавка на 2 супени лъжици сода бикарбонат. Такава "вана" трябва да продължи 5-10 минути. След изсушаване на краката е най-добре да използвате овлажняващ крем или крем с урея за допълнително омекотяване и еластичност на епидермиса. За да комбинирате работата с удоволствието, можете да добавите и няколко капки чай или масло от лавандула във водата, което ще ви позволи да се отпуснете.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес