Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смъртта може да почака, но не правете като Джеймс Бонд

28 декември 2021, 08:00 часа

Учени установиха, че Джеймс Бонд се излага на повишен риск от инфекции и пренебрегва правилата за безопасност. Статия на тази тема е публикувана в списанието Travel Medicine and Infectious Disease.

Пътуващите по света, независимо дали са туристи, или тайни агенти, са изложени на риск от заразяване с инфекциозни заболявания. Авторите на изследването, водено от Уотър Грауманс от Медицинския център на университета Радбауд в Нидерландия, смятат, че измислените тайни агенти, занимаващи се с шпионаж и борба с тероризма, пренебрегват правилата за инфекциозна безопасност.

За да проверят това, авторите на изследването разгледали 86 международни пътувания, които Джеймс Бонд е извършил във филмите, излезли в периода 1962-2021 г. Учените установили, че сексуалната активност на героя е била над средната (59 връзки - 2,4 на филм) и често между запознанството и сексуалния контакт не минавало достатъчно време за обмен на медицински анамнези, което е особено тревожно на фона на високата смъртност на неговите партньори - 27,1 процента.

Също така Агент 007 е измил ръцете си само два пъти за цялото времетраене на филмите въпреки многобройните си контакти с патогени. Например той яде немити плодове и е изложен на риск да се зарази с вибриоза, норовирусна инфекция и хепатит, хапвайки сурови стриди. В залива на Луизиана Бонд е принуден да пипа кокошка, за да отвлече вниманието на гладните алигатори, но след това пак не си измива ръцете.

В Индия Бонд е нападнат от пиявица, която може да причини бактериемия и сепсис. Той премахва животното, хранещо се с кръвта му, със запалка, като по този начин увеличава вероятността пиявицата да избълва вътрешното си съдържание в кръвта му.

Като цяло изследователите заключават, че подходът на Бонд към хигиената, както и към превенцията на тропическите болести, е погрешен и почти винаги свидетелства за пълно невежество по този въпрос. В тази връзка учените смятат, че работодателят на Бонд, MI-6, трябва да се погрижи по-сериозно за безопасността на своя служител.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес