Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смеят ли се наистина хиените?

30 юли 2022, 13:01 часа

Петнистата или смеещата се хиена (Crocuta crocuta) е безмилостен чистач и убиец, обира магазини за храна, краде добитък, консумира отпадъци и понякога дори убива хора. Въпреки че това поведение е спечелило репутация на петнистата хиена, тя може да е дори по-известна с изтръпващите гръбначни звуци, които издава, сред които кикотене и хилене, които звучат удивително подобно на човешки смях.

Но наистина ли се смеят хиените?

Петнистите хиени произвеждат множество различни вокализации, всяка от които означава нещо различно за слушателя. Вокализацията „смях“, с която са известни, е висока серия от кратки звуци, подобни на кикот. Тези звуци вместо да се свързват с хиените, които се забавляват, обикновено се издават, когато са застрашени или атакувани.

Хиената може също така да издаде звук, подобен на смях, когато е разочарована. Това може да се случи, например, когато друг член на клана се опита да открадне храната му.

Височината на кикота на хиената може също да съобщи информация за нейната възраст или статус, като по-възрастните индивиди често имат по-ниски и по-малко променливи звуци от по-младите индивиди.

 

Мартина Лазаревич
Мартина Лазаревич Отговорен редактор
Новините днес