Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слон или кит - кое животно тежи повече

04 юни 2024, 20:44 часа

Някои животински видове обикновено са известни като истински тежки и се открояват със значителната си телесна маса. Нека разберем кое животно тежи повече - Слон или Кит.

1. Син кит

Големият син кит се смята за най-голямото и най-тежкото животно в света. Теглото му е приблизително 200 тона, само езикът му е с теглото на възрастен слон. Синият кит може да се намери в океаните по целия свят, но предпочита по-топъл или по-спокоен климат.

Сините китове живеят на групи или в редки случаи сами. Дневната храна на синия кит изисква приблизително 4 тона храна. Синият кит се храни с планктон и ракообразни. Между другото, това животно също може да се счита за едно от най-шумните в света, тъй като китовете могат да издават характерни звуци до 190 децибела. Също така е обичайно китовете да общуват помежду си на голямо разстояние от 1600 километра.

Знаете ли колко тежи един слон?

2. Африкански слон

Африканският слон се счита за най-големият от всички видове слонове. Африканските слонове се славят и като най-опасните животни. Този вид слон се отличава със специално оформените си уши и големи, здрави бивни при женските и мъжките.

Африканският слон се счита за най-тежкото сухоземно животно. Теглото му е повече от 6 тона. Такива слонове могат да бъдат намерени само в Западна и Централна Африка. Дневната диета на африкански слон е приблизително 150 килограма храна. Най-често слоновете живеят на групи. Те са способни на цели семейства да търсят храна и са готови да пътуват на дълги разстояния, ако е необходимо. Новородените слончета се отглеждат и защитават от цялата група.

Саванският слон достига маса от пет до седем тона, а най-големият регистриран слон тежи повече от дванадесет тона!

Другите два вида от разред хоботни - горски и индийски слонове - макар и по-малки, не се различават особено по размери.

Слон или Кит - кое животно тежи повече: Най-малкият кит е по-лек от най-малкия слон. Но най-големият кит е десетки пъти по-тежък от най-големия слон.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес