Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Следвайте тези 4 лесни стъпки и вашето палто ще изглежда като ново

18 септември 2024, 13:38 часа

Вашето палто може да загуби блясъка си след няколко години употреба. Независимо какво може да пише на етикета му, понякога е възможно да перете палтото си внимателно у дома.

Почистването е важно, преди да приберете палтото в гардероба за дълго време. Това е така, защото молците са особено проблематични, когато вълнените парчета се съхраняват за дълги периоди. Това са стъпките, които трябва да предприемете, за да изглежда палтото ви като ново.

Още: 7 остарели навика за пране, които съсипват пералнята и дрехите

Какво трябва да направите

  • Отстранете топченцата

Появата на топчета е знак, че дрехата се нуждае от вашето внимание. Те се създават, когато тъканта се трие в себе си или в други дрехи, причинявайки образуването на досадни топки.

Можете да ги премахнете със самобръсначка или гребен, предназначен специално за тази цел. Без значение какъв инструмент използвате, четкайте внимателно с къси движения надолу. Не разресвайте твърде агресивно, тъй като може да повредите тъканта.

  • Почистете петната

Преди да почистите палтото си, третирайте всички видими петна. Някои петна, като мазнина, масло, вино или кръв, може да изискват алкохол или бял оцет за по-дълбоко почистване. Както при почти всяко петно, колкото по-дълго чакате да го почистите, толкова по-трудно ще бъде премахването му.

  • Изперете машинно или на ръка

Обърнете палтото отвътре навън, за да предотвратите потенциални щети. Ако вашата пералня има цикъл за пране на вълна, използвайте го. Ако не, използвайте деликатния цикъл.

Никога не перете вълната при високи температури, тъй като това ще отслаби влакната и ще свие тъканта. Не забравяйте да използвате и мек почистващ препарат.

За да перете палтото си на ръка, използвайте хладка вода заедно с мек препарат. Не е необходимо да търкате или изстисквате тъканта. Накиснете палтото във вода и го оставете за около 30 минути. След това разбъркайте внимателно за няколко минути. Продължете да изплаквате, докато изчезне пяната.

Още: Как да почистите бързо и ефективно вашите бели маратонки

  • Оставете да изсъхне

Ако перете палтото си на ръка, избягвайте да изцеждате водата, тъй като това може да наруши формата на палтото и да причини нагъване. Вместо това внимателно изстискайте излишната вода от всяка част на слоя. Поставете върху чиста, суха кърпа и изцедете, за да поеме възможно най-много вода.

След това поставете палтото да изсъхне. Обръщайте го на всеки 12 часа, докато изсъхне напълно. В зависимост от дебелината това може да отнеме няколко дни.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес