Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

“Skiplagging” – хитра практика за евтини пътувания със самолет

05 юни 2023, 10:22 часа

В последно време все повече и повече хора пътуват както на близки, така и на далечни дестинации. Но понякога пътуването до далечни места не е никак евтино. Благодарение на социалните мрежи обаче все повече хора се възползват от нова хитрост – “skiplagging”, което в превод означава “пропусни престоя”.

Тази стратегия работи по следния начин – пътниците си купуват самолетен билет за дълъг полет, който има прекачване. Тяхната крайна дестинация обаче е именно градът, където е прекачването. Така те слизат там и напускат летището и се отказват до довършат до край своето пътуване.

Коя е най-безопасната седалка в самолета?

По този начин човек може да спести доста пари. Все повече и повече хора се възползват от този хак, защото има дестинации, за които е по-евтино да се купи полет до друго място, но с прекачване именно на тази дестинация.

Например, директен полет от Ню Йорк до Орландо може да струва 250 долара, но ще излезе доста по-изгодно, ако се запази пътуване от Ню Йорк до Далас с междинно кацане в Орландо – около 130 долара. И така, човек си купува билет за Далас, но слиза в Орландо.

 

Тази хитрост набира все по-голяма популярност, като дори вече се предлага и такава туристическа услуга. Специален сайт, който е посветен на “skiplagging”-а, дава оферта на своите клиенти за пропуски в ценообразуването на самолетните билети и им помага да спестят доста пари. Такива предложения обаче се отнасят за конкретни дестинации и изискват доста голяма подготовка и проучване. Понеже тази стратегия спестява доста пари на пътуващите, авиокомпаниите изобщо не я харесват, защото са на загуба от това.

Преди близо 10 години компания и сайт за пътувания завеждат дело срещу главния изпълнителен директор на специализирания сайт за skiplagging оферти, като го обвиняват в нелоялна конкуренция и измамно поведение. Те твърдят, че тази практика им носи загуби на стойност 75 000 долара. Делото е заведено в Илинойс, но е отхвърлено.

Знаете ли на каква височина летят самолетите?

Някои предприемат и доста по-драстични мерки. Преди няколко години компания съди пътник, който е слязъл в града, където е било прекачването. Използвайки стратегията “skiplagging”, пътникът си е купил двупосочен билет за бизнес класа от Осло през Франкфурт до Сиатъл за 600 паунда, но така и не довършва своето пътуване.

От немската компания твърдят, че в този случай пътуването му трябвало да струва 2700 паунда и поискали от него да заплати разликата между тази цена и платения от него билет. Съдът обаче се произнесъл в полза на подсъдимия пътник.

Въпреки че стратегията “skiplagging” изглежда като лесен начин за бюджетно пътуване, тя крие доста рискове, защото в последно време все повече авиокомпании са ограничили тази практика.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес