Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще забравите за мухъла с тези народни и химически средства

13 декември 2021, 16:45 часа

Тъмните ивици и петна по повърхностите в дома ви могат да са знак, че мухълът е в действие. Това не само разваля гледката, но и засяга човешкото здраве. Борбата с него трябва да започне незабавно, веднага щом се забележи дори малко петънце.

Причини за мухъл в дома

Гъбите, които са плесени, се размножават бързо чрез спори. По въздуха те се разпределят по различни повърхности и предмети в дома. Върху засегнатите места се образуват тъмни петна и ивици. Причините за появата на мухъл могат да бъдат следните:

•             липса на ефективна вентилация;

•             малки течове или течове в отоплителни, канализационни или водопроводни системи;

•             лошо отопление, което води до замръзване на стените;

•             кондензация поради резки температурни колебания;

•             течове на фуги между стените;

•             липса или рядка вентилация на помещенията.

Най-често мухълът се образува в бани и кухни. Любими места на гъбичките: пластмасови прозорци, бетонни подове и стени, облицовка от гипсокартон, както и домакински уреди в контакт с вода.

Методи за контрол на мухъла

За да се борите с гъбичките, трябва да използвате правилния препарат. Те се делят на народни и химически. Първите се смятат за безопасни, но се препоръчва използването на респиратор и ръкавици. Народните средства включват:

•             амоняк - той е ефективен върху гладки повърхности и практически безполезен върху порести повърхности. От него се прави воден разтвор в съотношение 1: 1 и се нанася върху зоната с мухъл. След няколко часа измивате

•             оцетна киселина - изсипва се в бутилка със спрей и се пръска на петното. След това оставете за един час и изплакнете. Процедурата трябва да се повтаря веднъж дневно в продължение на една седмица;

•             водороден пероксид - повърхността се обработва с него, измива се след час или два;

•             сода за хляб – с разтвор от 1 супена лъжица сода и чаша вода третирайте мястото и оставете за три до четири часа. След това се измива, оставяйки малко разтвор;

•             меден сулфат - използва се воден разтвор в съотношение 1: 1.

Най-ефикасни са химическите препарати срещу плесен. Това са най-често сложни формулировки с противогъбични и антисептични компоненти в състава. В магазините за препарати можете да намерите голямо разнообразие от продукти. При избора на средство се взема предвид материала, върху който ще се използва, степента на увреждане и щамът на гъбичките, ако е известен.

Кондензът в резултат на контакт на топъл въздух със студена повърхност може да доведе до появата на мухъл във вашия дом. Няколко прости стъпки могат да помогнат за намаляване на риска от появата и разпространението му .

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес