Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шепа стафиди на ден правят чудеса с организма ни

11 юли 2024, 19:12 часа

Стафидите, малките и сладки сушени гроздови зърна, са не само удобна и вкусна закуска, но и многобройни ползи за здравето. Тези малки хранителни източници се ползват от хиляди години и се славят със своята универсалност и укрепващи здравето свойства. Ето един по-подробен поглед върху това, което прави стафидите полезни за вас.

Богати на хранителни вещества

Стафидите са пълни с важни хранителни вещества. Те са добър източник на витамини и минерали, включително витамин В, желязо, калий и магнезий. Витамин В е жизненоважен за производството на енергия и поддържането на здрава мозъчна функция, а желязото помага за предотвратяване на анемията, като подпомага производството на червени кръвни клетки. Калият спомага за поддържането на правилната сърдечна дейност и нивото на кръвното налягане, а магнезият е от съществено значение за мускулната и нервната функция.

Скритите ползи от черните стафиди, които малко хора знаят

Антиоксидантни свойства

Стафидите са богати на антиоксиданти, като феноли и полифеноли, които помагат в борбата със свободните радикали в организма. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да увредят клетките, което води до хронични заболявания и стареене. Антиоксидантите в стафидите помагат за предпазване на клетките от това увреждане, като по този начин допринасят за цялостното здраве и дълголетие.

Здраве на храносмилателната система

Едно от най-значимите предимства на стафидите е високото им съдържание на фибри. Диетичните фибри са от решаващо значение за поддържане на здравословно храносмилане. Те придават обем на изпражненията, улесняват изхождането им и помагат за предотвратяване на запек. Освен това фибрите в стафидите действат като пребиотик, стимулирайки растежа на полезните чревни бактерии. Това може да подобри цялостното здраве на червата и да подпомогне усвояването на хранителните вещества.

Здраве на костите

Стафидите съдържат калций и бор, които са важни за поддържането на силни и здрави кости. Калцият е добре познат с ролята си за здравето на костите, но борът, макар и в по-малки количества, играе важна роля за формирането и поддържането на костите. Редовната консумация на стафиди може да помогне за предотвратяването на остеопороза и други състояния, свързани с костите.

Стафиди - как влияе на тялото ни ежедневната им консумация

Повишаване на енергията

Благодарение на естествените си захари, като фруктоза и глюкоза, стафидите осигуряват бърз и продължителен прилив на енергия. Това ги прави отлична закуска за спортисти и за всички, които се нуждаят от бързо възстановяване на силите през деня. За разлика от преработените захарни закуски, стафидите предлагат тази енергия заедно с много хранителни вещества, което ги прави по-здравословна алтернатива.

Здраве на устната кухина

Интересно е, че стафидите могат да бъдат полезни и за здравето на устната кухина. Въпреки сладостта си, те съдържат съединения като олеанолова киселина, които могат да помогнат в борбата с бактериите в устата, като по този начин намаляват риска от кариеси и заболявания на венците. Освен това дъвчащата текстура на стафидите стимулира производството на слюнка, която по естествен начин почиства устата и спомага за предотвратяване на кариес.

Управление на теглото

Стафидите могат да бъдат полезни за регулиране на теглото. Съдържанието на фибри в тях допринася за усещането за ситост, което може да помогне за предотвратяване на преяждането. Когато се консумират в умерени количества, стафидите могат да бъдат задоволителна и питателна част от балансирана диета, като помагат да се контролира желанието за по-малко здравословни закуски.

Здраве на сърцето

Калият и фибрите в стафидите подпомагат здравето на сърцето, като регулират кръвното налягане и намаляват нивата на холестерола. Доказано е, че диета, богата на фибри, понижава LDL (лошия) холестерол, а калият помага за отпускане на кръвоносните съдове, като подобрява кръвообращението и намалява риска от сърдечни заболявания.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес