Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шампоани, восък и гел са виновни - неочаквана причина за акне

09 октомври 2024, 11:00 часа

Някои хора никога през живота си не са имали акне, кожата им е чиста и не създава проблеми. Други постоянно образуват черни точки, които се възпаляват и се превръщат в бели, пълни с гной глави.

Най-често акнето се появява в юношеска възраст заради хормонални промени. Нивото на половите хормони влияе върху дейността на мастните и потните жлези, които могат да се запушат със секрети и да се образува акне.

Но понякога причините за акнето не са тези. Начинът на живот, здравословните проблеми, храненето и някои фактори, които дори не считаме за значими, могат да повлияят. Те обаче могат сериозно да увредят състоянието на кожата. На какво трябва да обърнете внимание?

Още: Какво да правите, ако на носа се появят черни точки и акне

 

Не кремът е виновен, а шампоанът

Един от провокаторите на акне се счита нарушаването на правилата за грижа за кожата, особено използването на продукти с вещества, които могат да запушат порите и да причинят образуването на подкожни обриви - комедони.

Често появата на акне е свързана с неправилно подбрана декоративна козметика, кремове и лосиони за лице. Въпреки това, малко хора мислят, че причината за обривите често се крие в напълно различни продукти за грижа: шампоани, душ гелове и стилизиращи продукти.

Още: Можете ли да излекувате акнето си с ябълков оцет?

 

Фантомната заплаха

Измиващите се продукти за тяло и коса имат по-малко строги изисквания за състава си, за разлика от същата козметика за грижа за кожата. В резултат на това производителите могат да включват компоненти с комедогенни свойства. На първо място, това са различни масла: зехтин, кокос, ленено семе, масло от пшеничен зародиш и други. Те имат овлажняващ и подхранващ ефект, но могат да запушат порите, особено при тези с мазна кожа.

Много хора не обръщат внимание на състава на шампоаните и душ геловете, тъй като те обикновено се измиват. В действителност обаче, остатъците от продукта могат да останат по кожата дори след като сте взели душ, до няколко часа, включително и по лицето.

Още: Пъпки след море: как да се отървете от ваканционното акне само в 3 стъпки

 

Експериментално потвърдено

В проучване група доброволци на възраст от 16 до 45 години с леко до умерено акне са използвали некомедогенни продукти за грижа за косата в продължение на осем седмици. След края на експеримента 70% от участниците са имали по-малко обриви по телата си, а 52% са имали подобрение в състоянието на кожата на лицето.

Също така трябва да се отбележи, че знакът „еко“ върху шампоан или душ гел изобщо не гарантира защита срещу пъпки.

 

Стилизанти

Трябва да се обърне внимание не само на продуктите за грижа за измиване, но и на продуктите за стилизиране: помади, термична защита, восъци за коса и др. Те съдържат оклузивни компоненти - специални вещества, които създават защитен филм върху повърхността на косъма. Такива свойства имат например силиконите и квартениумите. Потърсете тези думи на опаковката на продукта и избягвайте да ги използвате.

 

Как да се предпазите

Ако кожата ви е склонна към акне, внимателно проверявайте състава на продуктите за грижа за тялото и косата. Като минимум трябва да избягвате продукти, съдържащи масла. След водни процедури също ще бъде полезно да почистите допълнително кожата на лицето си, за да премахнете остатъците от шампоан, балсам и душ гел.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес