Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Семките от динята са ОПАСНИ! Вижте мнението на диетолог

17 август 2021, 10:07 часа

Някои любители на свежия летен плод, обичат толкова много да похапват диня, че в повечето случаи поглъжат парчетата директно със семките. 

Но диетологът Мария Розанова споделя, че семките от динята могат да причинят храносмилателни разстройства, които не са за подценяване.

Ако видите това, по-добре изхвърлете динята

Тя разказва, че по принцип обвивката на семките е доста плътна и не се смила в стомаха. Ако няколко от тях попаднат в стомаха ви, това не е проблем, но системното поглъщане на семената от динята при яденето й, може да запуши храносмилателния тракт и да развие патологии.

Според нея за някои хора дори е задължително семките да са абсолютно почистени от динята. Това със сигурност са и децата под 3 годишна възраст, защото има опасност от задавяне. 

Нейният съвет се насочва и към бременните и кърмещите жени, тъй като семките биха могли да отключат алергии.

Ако динята е с бели семки, това показва не само, че не е добре узряла, но и че са използвани много повече нитрати при отглеждането й.

Никога не правете това, когато ядете диня

По принцип семките от любимия плод съдържат цитрулин - аминокиселина, която при разграждане в тялото, отделя амоняк. Което не е опасно при здравите хора в по-малки количества, но при онези с определни заболявания на отделителната система и с развитието на цитрулинемия, може да създаде сериозни здравословни проблеми.

 

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес