Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само 10 % от жените знаят как да мият косата си, за да стане лъскава

26 септември 2024, 21:30 часа

Гъсти къдрици, които се развяват от вятъра, както в реклама - това е мечтата на всяка жена. Представителките на нежния пол харчат огромно количество пари и време за грижа за косата, но малко от тях знаят как правилно да измият главата или косата си, спестявайки половината от бюджета.

Как правилно да миете главата си, така че косата ви да не се омазнява - периодичност

Струва си да запомните, че трябва да почистите косата си незабавно, веднага щом забележите мазен блясък. Мнението, че главата се замърсява по-бързо, ако я миете често, трихолозите не потвърждават, но и не опровергават. Ако видите, че къдриците са мръсни на следващата сутрин след измиване, то най-вероятно не сте използвали подходящ шампоан.

Още: 4 основни правила, за да поддържате косата си здрава и красива

Косата се омазнява бързо поради няколко фактора:

- възраст - при младите хора е по-вероятно да се наблюдава бързо омазняване на скалпа, отколкото при по-възрастните;
- етническа принадлежност - етническата принадлежност, колкото и да е странно, също влияе върху работата на мастните жлези;
- дължина на кичурите - късата коса се замърсява по-бързо от дългата или къдравата;
- тип коса и скалп - собствениците на сух тип могат да мият косата си по-рядко от тези, чиито дермис и къдрици са мазни сами по себе си.

Между другото, ако имате навика постоянно да докосвате косата си с ръце, особено в горещините, то бъдете готови да я миете често - така прехвърляте мръсотията и потта от мръсните пръсти върху косата си.

Как да измиете косата си правилно - последователност от действия

Още: 7 ефективни съвета как да преминете към миене на косата веднъж седмично

За да постигнете идеално чиста коса от първия път, следвайте инструкциите:

- разресвайте сухите кичури;
- нанесете шампоан върху дланите на ръцете си (количеството му трябва да е равно на диаметъра на монета от 5 стотинки);
- разредете продукта с вода и разпенете с ръце;
- нанесете върху корените на косата и скалпа;
- масажирайте с възглавничките на пръстите си, като втривате шампоана;
- измийте дължините на косата с получената пяна;
- изплакнете шампоана с топла вода и повторете процедурата.

Стилистите препоръчват в края на измиването да нанесете балсам според инструкциите на опаковката. След него изплакнете косата, докато водата стане прозрачна и без следи от сапун. Накрая е добре да изплакнете къдриците още веднъж с хладка вода, за да затворите люспите.

Как правилно да измиете косата си - с главата надолу или не

Още: Оризова вода: Фантастични ползи за косата и кожата

Много момичета, желаейки бързо да почистят косата, накланят главата надолу, стоейки под душа, или още по-добре - надвесват се над ваната и измиват главата под крана. Това не е правилният начин, защото при тази техника шампоанът попада върху корените и самата коса под неправилен ъгъл. Това води до прекомерно отваряне на люспите, а резултатът - къдриците са по-крехки, накъсани и матови.

Така че, ако се съмнявате дали да миете косата си с главата надолу или не, по-добре е да почиствате косата си, докато седите под душа. По този начин със сигурност няма да навредите на косата си.

Как правилно да измиете косата си, така че да няма пърхот и косата да не се накъсва

Пърхотът може да се появи по различни причини, но понякога за това е виновна неправилната техника за измиване на скалпа. Например, насапунисали сте корените, не изплаквате достатъчно добре шампоана и той се натрупва в дермата, като предизвиква алергична реакция и пърхот. Втората причина - неспазване на температурния режим. Оптималният вариант е 40-45 градуса. Ако главата е прекалено гореща, мастните жлези ще започнат да работят активно, а ако е прекалено студена - шампоанът няма да „работи“ ефективно и най-вероятно няма да можете да го измиете нормално.

Раздвоена коса - проблем на много момичета, той също може да възникне по редица причини. По силите ви обаче е да изключите поне една от тях - спрете да сапунисвате дължината на косата с шампоан и активно търкайте кичурите, докато миете главата си. Правейки това, вие травмирате кичурите си и дори най-скъпите продукти за грижа ще бъдат безсилни пред варварската техника на миене на главата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес