Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С този хитър трик патладжанът няма повече да горчи

14 октомври 2024, 12:00 часа

           В богатия ни и изразителен език има много фразеологизми, свързани с горчивината като символ на разочарованието, тъгата и неприятни ситуации и събития в живота. Сред тях е изразът „Изпивам до край горчивата чаша“. Баба ми пък обичаше да казва „Ядат ме като горчива краставица“, когато проявяваха недобро отношение към нея. И макар фразеологизмите да са изключително интересни, защото са богатство на езика ни, днес ще си поговорим за горчивината в буквален смисъл и по-специално за тази на зеленчуци на родния пазар. Наред с краставиците, които могат да бъдат горчиви при неправилно отглеждане и грижи, както и при неблагоприятни климатични условия, патладжаните също могат да ни изненадат неприятно с горчивия си вкус, ако не са приготвени правилно. Горчивият вкус на патладжаните може да стане причина за провал в кухнята и за изхвърляне на храна, така че е добре да знаете трикове, с чиято помощ патладжанът няма повече да горчи.

           Защо горчи патладжанът?

           Горчивият вкус на патладжана се дължи на съдържанието на соланин във  вкусния иначе есенен плод.  Колкото по-стар е патладжанът и по-голям,  толкова повече соланин обикновено се съдържа в него, защото има и  повече семки, сочени  като най-горчивата част. Соланинът в големи количества е опасен за  здравето, а в малки е рисков, ако лицето е алергично, така че премахвайки горчивия вкус правите добро не само на небцето и стомаха си. При всички случаи, макар да е безопасен в огромен процент от случаите соланинът в патладжаните, е добре да се отстрани тази горчивина, преди да се премине към готвене. Патладжанът няма повече да горчи, ако знаете хитри трикове как да го „обезоръжите“.

Още: Как влияе патладжанът върху кръвното ни?

           Патладжанът няма повече да горчи, ако направите това

-          Тайната на солта или когато бялата отрова е решение

Бабите ни наръсваха патладжаните със сол, втриваха я и ги оставяха да престоят. Това не е случайно, а трик да се справят с горчивия им вкус. Днес някои проучвания сочат, че реално солта не премахва горчивия вкус, а го маскира, докато други обясняват, че солта дехидратира и по този начин – отнемайки течността от патладжана, се премахва и горчивината му, скрита там. Независимо кой е прав и каква точно е причината солта да работи, интересува ни, че наистина помага, без да се замисляме за механизма, по който го постига. Препоръчва се да постоят патладжаните със солта поне за час. И не забравяйте да ги изплакнете със студена вода след това, за да не сервирате отровно солени патладжани вместо горчиви такива.

-          Млечно спасение или допълнително удоволствие за сетивата

Още: Как се приготвят известните патладжани по турски

Друг трик, известен на добрите кулинарни майстори, с който отнемат от горчивината на патладжана, е потапянето му в прясно мляко. Този трик е по-малко популярен, но също така ефективен. Отнема и по-малко време – половин час накисване на резените от плода в прясно мляко се оказват напълно достатъчни и патладжанът няма повече да горчи. Употребата на мляко има двойна полза – докато при употребата на сол, трябва да измиете патладжана и да внимавате да не поднесете на трапезата си пресолено ястие, то отнемането на горчивината с мляко има само допълнителни ползи, но не и рискове – млякото попива в патладжана и му придава уникален вкус. Така че ви препоръчваме горещо да изпробвате този хитър трик, с който патладжанът няма повече да горчи.

-          Бързи, смели, сръчни или когато времето ни притиска, а часовникът тик-така

Нямате час време за втриване на сол? Нямате и 30 минутки да накиснете плода в мляко? Има и бърз вариант, с който да отнемете от горчивината -  премахнете сърцевината на патладжана. Именно сърцевината  задържа по-голямата част от горчивината, като по този начин, ако се отървете от  семките и сърцевината, патладжанът ви ще горчи осезаемо по-малко – хитър трик за домакини, които нямат  време, и за тези, които трябва да приготвят патладжаните сега и веднага. Изпробвайте го,  ще ви бъде сладко.

 

Още: Лекар: Как влияе патладжанът на холестерола и кръвната захар

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес