Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С колко кораба Колумб открива "Новия свят"

20 август 2024, 19:00 часа

Откриването на "Новия свят" от Христофор Колумб е едно от най-значимите събития в историята на човечеството, променило хода на световната география и култура завинаги. Но когато мислим за това велико пътешествие, често се питаме: с колко кораба Колумб поема на тази смела експедиция? В тази статия ще разгледаме колко кораба участват в историческото плаване през 1492 година и какви са техните истории.

Трите кораба на Колумб

Христофор Колумб отплава от Испания на 3 август 1492 г. с три кораба, известни днес като "Санта Мария", "Пинта" и "Ниня". Всеки от тях играе ключова роля в експедицията, която довежда до откриването на земи, които по-късно ще бъдат наречени "Америка".

Как едно затъмнение спаси Христофор Колумб и неговия екипаж от гибел

1. "Санта Мария"

"Санта Мария" е най-големият от трите кораба и служи като флагман на Колумб. Тя е типична карака – кораб, използван в Средиземно море през XV век, с тежка конструкция и солидно оборудване за дълги океански пътешествия. На 25 декември 1492 г., по време на плаването край бреговете на днешния Хаити, "Санта Мария" се засяда на риф и не може да бъде спасена. Екипажът е прехвърлен на другите кораби, а дървеният материал от кораба е използван за изграждане на форт, наречен "Ла Навидад", където Колумб оставя част от екипажа си.

2. "Пинта"

"Пинта" е карвела, по-малък и по-бърз кораб в сравнение с "Санта Мария". Той е капитаниран от Мартин Алонсо Пинсон, опитен моряк и предприемач. "Пинта" е известна със своето бързо движение и маневреност, което е от съществено значение по време на експедицията. Именно на борда на "Пинта" на 12 октомври 1492 г. моряците първи забелязват земя, което бележи успешното пристигане на Колумб в Новия свят.

Трите кораба на Колумб

3. "Ниня"

"Ниня", също карвела, е най-малкият от трите кораба, но се оказва изключително надежден. Капитанът й, Висенте Янес Пинсон, брат на Мартин Алонсо Пинсон, управлява кораба по време на цялото пътешествие. След загубата на "Санта Мария", "Ниня" става водещият кораб на експедицията при завръщането им в Европа. Благодарение на своята маневреност и стабилност, "Ниня" успешно преминава през бурите в Атлантическия океан на обратния път.

Значението на трите кораба за успеха на експедицията

Без тези три кораба – "Санта Мария", "Пинта" и "Ниня" – експедицията на Колумб може би нямаше да постигне успеха, който промени хода на историята. Всеки от корабите изпълнява специфична роля, която допринася за откритието на нови земи. Това пътешествие не само разширява хоризонтите на европейците, но и полага основите на световната колонизация и глобализация.

Как Христофор Колумб е предсказал, че ще доведе до края на света

Христофор Колумб открива "Новия свят" с три кораба – "Санта Мария", "Пинта" и "Ниня". Тези кораби, макар и различни по размер и възможности, работят заедно, за да осъществят едно от най-значимите открития в историята. Те не само изиграват важна роля в успеха на експедицията, но и остават символи на смелостта и решителността на хората, които се впускат в непознатото в търсене на нови възможности и знание. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес