Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С кои билки и храни можем да прочистим организма си?

04 март 2022, 19:40 часа

В човешкия организъм може да се натрупат много вредни съединения и вещества. Това води до нетипични, неприятни симптоми, от които човек не знае как да се избави. Какви билки могат да се използват за прочистване на организма?

Замърсяването може да бъде причинено от следните причини. На първо място, това е употреба на наркотици, алкохол, тютюнопушенето. Също навикът често да се пие силно кафе. Пристрастяване към сладки продукти. Храни, които са били третирани с пестициди и други химични елементи. Неправилна или неконтролирана употреба на лекарства, особено такива, отпускани по лекарско предписание.

Как се познава, че организмът ни е замърсен? Това състояние провокира редица неприятни симптоми. Такъв признак е, например, необяснимото повишаване на телесната температура. Усещане за гадене, което може да се влоши след хранене. Повръщане (ако не е симптом на хранително отравяне). Проблеми при посещения на тоалетната. Болки в мускулите, ставите; главоболие. Усещане за слабост. Силно замайване, до загуба на съзнание.

За да прочистите организма си с билки и продукти, е важно да запомните следното. Използвайте билките редовно, ежедневно, в противен случай те надали ще покажат своите полезни свойства. Не прочиствайте органите на случаен принцип. Обикновено се започва с червата, след което се преминава към останалите органи. Последната стъпка е прочистване на кръвоносните съдове. Диетата трябва да се състои от леки храна: извара, плодове, зеленчуци, бяло пилешко месо, диетични салати, чиста вода. Обикновено прочистването дава само временен резултат, затова се прави поне веднъж годишно. Какви билки са подходящи за прочистване на организма? 

Жълтият кантарион и невенът премахват от организма веществата, натрупани след често приемане на храни с нитрати.

Ако организмът ви е било отровен от радионуклиди (радиоактивни изотопи), са подходящи отвари от свеж живовляк и от борови иглички.

Отвара от ленено семе се бори добре с токсините. Като допълнително лечение понякога можете да пиете малко червено вино.

Отварата от хвощ предпазва организма от високи нива на олово.

Отвара с корен от репей може да бъде превенция на туморни заболявания. Процесът на детоксикация се улеснява от зелени плодове и зеленчуци – зелени ябълки, зелен лук, спанак. Картофите (небелени!) са в състояние да прочистят червата от токсини.

Следните храни също действат добре за процеса на детоксикация.

Пресен лимон - съдържа много антиоксиданти и витамин С, които възстановяват киселинния баланс в организма, освобождавайки го от вредното въздействие на свободните радикали.

Джинджифилът съдържа антиоксиданти, които могат да се борят с подуването на корема.

Цвеклото премахва токсините от черния дроб. Можете да изстискате сок от него или да правите здравословни салати.

Зелето подобрява перисталтиката, помага на организма да се бори с токсините, да ги отстранява по-ефективно.

Пресните плодове, богати на витамини и минерали, подобряват храносмилането. От тях можете да правите плодови салати, смутита, здравословни десерти.

По този начин, ако човек изпитва симптоми на неразположение, които на пръв поглед са необясними, тогава си струва да проверите своя организъм за замърсяване, като се опитате да го пречистите с билки. Ако това не окаже осезаем ефект, трябва да се обърнете към лекар!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес