Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво трябва да пръскаме пипера и патладжана против насекоми?

22 август 2024, 11:22 часа

Известно е, че поради вредители и болести по растенията градинарите губят една трета, а понякога и повече от потенциалната си реколта. За надеждна защита на растенията е необходимо да се използват комбинирани агротехнически и биологични мерки за контрол.

Червен акар

Този паразит се среща в много зеленчукови и цветни култури, но патладжанът е неговият „фаворит“. За да откриете първите гнезда, трябва внимателно да прегледате повърхността на листата, където можете да забележите светли петна - пробиви, особено затворени от горната страна на листа. След това върху листа се появява лека „мраморност“, а на гърба на листа има ясно видима паяжина. При високи температури (26-30°C) и нарушаване на режима на поливане този процес протича много бързо. Растението може да умре след 2-3 седмици.

За да се предотвратите разпространението на акарите, е необходимо внимателно почистване на растителни остатъци, дезинфекция на оранжериите, пръскане на растения с билкови отвари (пелин, лайка, бял равнец, тютюнев прах), както и химически защитни средства. Трябва да се отбележи, че червените акари бързо развиват резистентност към инсектицидите, използвани за борба с тях, затова те трябва да се сменят по време на вегетационния период.

Много градинари обаче не искат да използват инсектициди на своите парцели. В това ще им помогнат биологични средства за защита - бактериални препарати и полезни насекоми. Срещу червения акар се използва неговият естествен враг хищният акар Phytoseiulus. Навременното прилагане на фитосейулус гарантира пълна защита на зеленчуците и повишен добив.

Листна въшка

По пипера паразитира предимно прасковената листна въшка. Този вредител напада издънки, листа, цветя, изсмуква сокове от растенията, причинявайки извиване на листата, изсъхване на цветовете, деформация на плодовете и при силно нападение - смърт на цялото растение. Възрастното или ларвата презимува. През сезона листните въшки произвеждат до 20 поколения.

В открита земя най-голямото разпространение на листни въшки се наблюдава в топло и влажно лято.

За да се предотврати разпространението на листни въшки в края на есента и началото на пролетта, е необходимо да се унищожат плевелите. Ако броят на листните въшки е малък, те може да бъдат събрани и унищожени ръчно, понякога да се измият с отвара от тютюнев прах с добавяне на сапун, инфузия на картофени върхове, кори от лук и др.

Естествените врагове на листните въшки са галиците Aphidimiza и Lysiflebus. В борбата срещу листните въшки ще помогнат и полезни насекоми, като калинки, дантелени крилца и мухи. Една калинка, например, изяжда до 200 ларви или около 100 възрастни листни въшки на ден. Тези полезни насекоми се хранят с нектар. Ето защо, за да се привлекат, в градините се създава цветен нектарен конвейер от копър, кимион, кориандър, копър и вратига.

Белокрилка

Това е красива малка (1,5 mm) бяла пеперуда, която причинява много щети. Възрастното насекомо се заселва върху младите горни листа и снася яйца от долната страна на листа.

Съществува безопасен и ефективен метод за борба с този вредител, основан на познаване на характеристиките на насекомите. Белокрилките се привличат от жълтото като магнит. Затова лепилните капани работят на същия принцип. Един капан с размери 12 х 20 см обикновено е достатъчен за целия сезон. Ако не е възможно да закупите капани, можете да намажете жълта хартия или плат с лепило.

Червеите

Това са многоядни вредители. Гъсениците им гризат стъблата на младите растения на повърхността на почвата, причинявайки смъртта им. Те причиняват най-голяма вреда веднага след засаждането на разсад, докато растенията все още не са силни и са в депресивно състояние. Най-опасните червеи живеят в земята и излизат след свечеряване.

За да защитите растенията от червеи, трябва да унищожите плевелите, да разрохкате почвата между редовете, да унищожите техните убежища. Когато се появят, напръскайте с химически препарати.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес