Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разберете как се определя колко стаен е апартаментът

31 май 2022, 18:45 часа

Ако сте купували жилище, вероятно сте наясно как се определя колко стаен е апартаментът. Младите хора обаче, както и студентите, наемащи квартира, често имат пропуски в знанията си относно тази информация.

Нерядко брокери споделят забавни ситуации, в които клиентът се интересува има ли кухня към едностайния апартамент, отделна ли е тя от спалнята и т.н. Това показва тотално непознаване на това как се определя колко стаен е апартаментът. Настоящата статия ще ви помогне да разберете какво е студио и какво гарсониера, какви помещения включват, както и как се определя колко стаен е апартаментът, за да прецените по-добре какво жилище ви е необходимо и да сте подготвени за среща с агента или просто информирани в какъв апартамент живеете.

Какво е гарсониера и какво е студио?

Гарсониерата е най-малкото жилище, чиято площ е около 40 кв.м. В него освен необходимите коридор, баня, тоалетна и кухненски бокс има само една стая. Гарсониерата на практика е едностаен апартамент, тъй като едностайният апартамент се определя като апартамент с една спалня.

Студиото е по-голямо от гарсониерата като квадратура и обикновено се движи от 40 до 90 кв.м. Специфичното тук е, че помещението е едно голямо и в него се разполагат и кухненския бокс, и частта за почивка и релакс, и тази за спане. Естествено може да се преграждат и обособяват отделни кътове за всяка от тези дейности, но като цяло помещението е общо, но голямо. Тоалетната и банята са задължителни.

Защо малките апартаменти са опасни

Как се определя колко стаен е апартаментът?

За да определите броя на стаите в апартамента, необходимо е да гледате броя на спалните помещения. И едностайните, и двустайните, и тристайните, и четиристайните апартаменти имат кухня, всекидневна, баня, тоалетна, коридор, килер или сервизно помещение, или дрешник, а единственото, което ги отличава, е квадратурата и броят на спалните помещения. Броят на спалните помещения дава отговор на въпроса как се определя колко стаен е апартаментът.

Апартаментът, който наричаме едностаен, е апартамент с една спалня. Или това всъщност е гарсониерата, за която говорихме. Двустаен е апартаментът, който освен кухня, дневна, коридор, баня, тоалетна, тераса, сервизни помещения, килер или дрешник има 2 спални. Двете спални правят апартаментът двустаен. Неговата площ съответно е по-голяма от тази на едностайния апартамент, но е близка до тази на студиото и варира от  45 до 90 кв.м.

Апартамент на първи или последен етаж – плюсове и минуси

Тристайните апартаменти съдържат всичко изброено за двустайните като помещения плюс още една спалня. Тоест тристайните апартаменти са с три спални. Площта тук достига до 120 кв.м., а при четиристайните апартаменти – тоест при апартаментите с 4 спални – до 250 кв.м.

Името на жилището ясно посочва броя спални, което прави лесен за запомняне отговора на въпроса как се определя колко стаен е апартаментът.

По отношение на това какъв апартамент ви е нужен, за да се чувствате удобно, важно е колко членно е семейството, планирате ли да го увеличавате, тоест да имате още деца, посрещате ли гости, както и един от най-важните фактори – с какъв бюджет разполагате.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес