Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разберете дали чешмяната вода става за пиене

12 януари 2022, 17:15 часа

От изключителна важност е вода, която приемате да е питейна и да има добри качества. В противен случай можете да навредите на организма си и да си докарате заболявания. Това са някои бързи тестове в домашни условия, с които да тествате дали водата у вас е питейна.

Защо трябва да пиете повече обикновена вода през зимата

Косата

Ако след баня не чувствате косата си добре измита, а стои тежка и спластена. Това може да е индикация за твърда варовикова вода, която е негодна за пиене и дори за къпане.
Продължителна употреба може да предизвика косопад или да навреди на стомаха ви.

Тест с бутилка

Налейте чешмяна вода в прозрачна пластмасова бутика и я оставете да престои няколко дни на тъмно. Ако има утайка, това показва наличието на метални соли.

Варене

Сварете вода, после я оставете да изстине. Излейте тенджерата и наблюдавайте дали има утайка на дъното. Ако е бяла – това е калций, ако е кафява – показва за наличието на желязо.

Чайове

Когато си правите чай вкъщи, наблюдавайте дали става светъл или става мътен. Ако водата се размътва, то в нея има излишни соли.

Какво ще се случи с нас, ако всеки ден пием вода с лимон?

Огледална повърхност

Накапете капки по огледало или стъкло и изчакайте да се изпарят. Ако има следи от водата, то тя съдържа варовик.

Разтваряне на сапуни

Ако вземем парченце от твърд сапун и се опитаме да го разтворим в питейна вода, той ще стане мек и пенлив. Ако водата не е качествена, той ще остане на пръчици и стружки и ще има твърда текстура.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес