Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Растенията, които ще ни пазят от мухъл вкъщи

18 февруари 2022, 18:25 часа

Формалдехид, трихлоретилен, ксилен - дори имената на токсините, открити във въздуха, звучат зловещо. Но знаете ли, че има естествено решение за почистване на тези вредни замърсители от дома ви? Ето един прост начин да започнете атака: Напълнете къщата си с правилните стайни растения и те ще свършат работата вместо вас. Тези 12 са готови за битка, красиво.

1. Английски бръшлян

Може би познавате английския бръшлян като разрушителен вид на открито, който се изкачва в дома ви и изтръгва улуците ви. Но тази бързорастяща лоза с атрактивните си восъчни листа се държи по-добре на закрито. И помага за изчистване на въздуха. Според научните тестове на НАСА , той премахва ксилен, открит в тютюневия дим и автомобилните отработени газове. Той също така премахва огромни проценти от въздушната плесен. Поставете вашия английски бръшлян, където ще получава пряка слънчева светлина всеки ден. Поливайте го, когато изсъхне, и му предлагайте от време на време напръскване.

2. Растение паяк

Всеки, който е алергичен към обикновения прах, трябва да отглежда паякообразни растения в дома. Паякообразните растения са тези "хеликоптерни" растения с дълги, влачещи се висулки от листа. Те са лесни за отглеждане , изискват само непряка светлина и от време на време поливане. Това привлекателно, бързо растящо растение може да отстрани 90 процента от токсините във въздуха на закрито само за няколко дни. Листата също така абсорбират мухъл и алергени, както и формалдехид и въглероден оксид.

3. Салонна палма

Внесете тропиците в дома си с перестите листа на салонната палма. Според НАСА това е растение с чист въздух с големи способности за пречистване на въздуха, изчистване на бензол и трихлоретилен. Поставете го на непряка светлина и го пръскайте редовно.

4. Мирна лилия

Мирната лилия е едно от малкото стайни растения, които цъфтят на закрито, а също и едно от малкото, които най-добре почистват въздуха. С чисто бели цветя, които приличат на морски раковини и лъскави, буйни овални листа, растението внася лятно усещане в дома ви през цялата година. Едно от най-добрите растения за премахване на формалдехид, то също така премахва всяко вещество, което английският бръшлян почиства от въздуха, плюс амоняка, намиращ се в торовете и почистващите препарати за прозорци. Всичко, което иска растението, е слаба светлина и вода, когато листата й увиснат.

5. Алое Вера

Алое вера е лесен за отглеждане сукулент. Неговите леко петнисти, бодливи листа са пълни с гел, който успокоява порязвания, ожулвания и слънчеви изгаряния. Алое не се нуждае от много, за да расте щастливо, просто изключително добре дренираща почва и слънчево място. Мислете за това растение като за машина, която следи качеството на въздуха в дома ви. Ако въздухът ви съдържа вредни химикали като бензол, листата на алоето развиват кафяви петна.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес