Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първата християнска държава в Европа – ето коя е тя

29 май 2023, 07:45 часа

Дни след светлия български празник, посветен на книжовността, езика и просветата, ще си поговорим за Християнството и разпространението му в Европа, за което светите братя Кирил и Методий положили изключителни усилия. Разпространение на Евангелието по земите ни, а не масово светско образоване, е била целта, за чието реализиране са създали славянската писменост канонизираните от римокатолическата църква за своето апостолско дело и провъзгласени за светци-покровители на Европа братя Кирил и Методий. От незапомнени времена тази цел, с която е създадена писмеността, остава някак извън полезрението на празника. Вероятно част от причините за това са свързани с тоталитарния режим в миналото и по времето, в което започва да се отбелязва празникът, режим, незачитащ вяра и религия, замитащ християнската духовност под килима и оставящ в светлините на прожекторите само значението на създадената от Кирил и Методий писменост за образованието и науката.

И до днес празнуваме деня на писмеността, а не деня на разпространението на Християнството по земите ни. Твърде малко знаем за този аспект от делата на двамата братя може би именно поради това. Знаем ли например коя е първата християнска държава в Европа и по времето на Светите братя ли възниква тя, или векове по-рано?

Първата християнска държава в Европа

Всъщност християнската религия е позната по земите на Стария континент още през 1 век сл. Хр. Римският император през 313 г. е първият император, обявяващ християнството за официална религия в Римската империя. Това обаче не е първата християнска държава в Европа, нито първата, която е приела християнството по света. 12 години, преди да приеме императорът на Рим Християнската религия за официална, това прави държавата Армения. Годината е 301 сл.Хр., а апостолите Тадей и Вартоломей са проповедниците на Христовата вяра в Армения и основатели на Църквата там. Така Армения става първата християнска държава в Европа, която изпреварва Рим.

Армения е и първата християнска държава по света. Легенда разказва как се е случило това – Бог се явява във виденията на сестрата на царя на Армения, който бил наказан с лудост, заради греховете си и преследването на проповедниците на Християнската религия, и ѝ обещава изцелението му, ако освободи един от тях – Григорий. Освободен от тъмницата след дълги години затворничество, Григорий успява да излекува царя, който в знак на благодарност и повярвал вече, убедил се лично в силата на Христос и вярата, обявява Християнската религия за официална в Армения, която се превръща в първата християнска държава в Европа.

Християнската религия в Европа днес

Според проучване на Pew Research Center цели 76% от жителите на Стария континент се самоопределят като християни. Най-голям е делът на римокатолиците сред тези малко над 76% християни – цели 48%, последван от дела на източноправославните – 32% и най-малък е делът на протестантите – 19%.

Процентът  на дела на християните на Стария континент се запазва, ако вземем предвид и само страните, които са част от Европейския съюз. За страните от Югоизточна Европа е по-характерна Източноправославната религия, а що се отнася до пределите на ЕС, тя заема съвсем малко над 10% от другите християнски религии. Ако погледнем световната карта, то тази религия е разпространена освен в Източна Европа и в Северна Азия, както и в част от страните от Близкия Изток. Римокатолицизмът се изповядва от цели 65% от населението на държавите-членки на ЕС, а протестантството – от почти 25%.

ОЩЕ: Знаете ли къде възниква християнството?

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес