Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пълнее ли се от хляб с квас или е просто мит

05 октомври 2024, 20:00 часа

Хлябът е една от най-старите и обичани храни по света, присъстваща в почти всяка култура. В миналото той е бил приготвян ръчно във всеки дом, но днес е лесно достъпен във всеки магазин, като изборът между различните видове е огромен. Съвременните тенденции обаче ни насочват все повече към здравословния начин на живот, а хлябът с квас е възприеман като по-добра алтернатива на обикновения хляб с мая. Но дали хлябът с квас води до натрупване на излишни килограми или това е просто мит? В тази статия ще разгледаме предимствата на този вид хляб и ще разясним защо много хора го предпочитат.

Ползи от хляба с квас

1. По-естествен състав и липса на изкуствени добавки

Една от основните причини, поради които хлябът с квас е смятан за по-здравословен, е фактът, че не съдържа консерванти и изкуствени подобрители. Традиционният метод за приготвяне на хляб с квас включва само брашно, вода, квас и сол. Липсата на изкуствени добавки прави този вид хляб по-естествен и подходящ за хора, които търсят чисти продукти.

Защо хлябът с КВАС е толкова полезен

2. По-добро усвояване на хранителните вещества

Зърнените храни съдържат вещества, наречени фитати, които блокират усвояването на важни минерали като калций, магнезий и желязо. При приготвянето на хляб с квас, ензимите, произведени по време на ферментацията, разграждат фитатите, което прави минералите по-достъпни за организма. Това означава, че при консумацията на хляб с квас, тялото ви може да усвои повече от полезните вещества, съдържащи се в хляба.

3. Лесно смилаем и щадящ храносмилателната система

Хлябът с квас е по-лесно смилаем в сравнение с обикновения хляб с мая, благодарение на дългата ферментация. Този процес разгражда част от глутена и други сложни съединения, които обикновено водят до подуване и газове при някои хора. Ето защо много хора с чувствителност към глутен предпочитат хляба с квас като по-лесно поносим вариант.

хляб с квас

4. По-бавно усвояване и стабилни нива на кръвната захар

Друга важна полза от хляба с квас е, че той се усвоява по-бавно от организма. Това предотвратява рязкото повишаване на кръвната захар след консумация, като по този начин поддържа нивата ѝ стабилни. Това е особено важно за хора с диабет или за тези, които се стремят да контролират теглото си. Когато кръвната захар е стабилна, усещането за глад не се появява толкова бързо, което намалява риска от преяждане.

Може ли хлябът с квас да доведе до напълняване?

Едно от най-големите притеснения на хората, които се интересуват от хляба с квас, е дали той може да доведе до напълняване. Истината е, че хлябът с квас, както всеки друг хляб, съдържа калории, и ако се консумира в прекомерни количества, може да допринесе за натрупване на излишни килограми. Въпреки това, благодарение на по-бавното усвояване и високото съдържание на хранителни вещества, този тип хляб е по-засищащ и може да помогне за контролиране на апетита. Ключът е в умереността – ако се консумира в разумни количества и като част от балансирано хранене, хлябът с квас няма да доведе до напълняване.

Тези 3 храни никога не трябва да се съчетават с хляб

Митът, че хлябът с квас води до напълняване, е далеч от истината. Когато се консумира в умерени количества, той е полезен и дори благоприятен за храносмилателната система и стабилните нива на кръвната захар. Благодарение на богатството си от хранителни вещества и по-лесното усвояване от организма, хлябът с квас е отличен избор за хората, които се стремят към здравословно и балансирано хранене. 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес