Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Селфитата със светкавица състаряват

19 август 2021, 10:20 часа

Ако сте любители на селфитата, знаете ли, че е най-добре да ги правите без светкавица? В противен случай рискувате /заради отблясъците/ да изглеждате по-възрастни на снимките. Дори това не е единствената опасност. Другата е дори по-тревожна!

Учени от Иран провеждат проучване, след което препоръчват на онези, които си правят селфита често, да изключат светкавицата и въобще да забравят за употребата ѝ по възможност, защото тя състарява кожата.

Светоизлъчващите диоди, които са използвани за светкавиците на по-голяма част от смартфоните си, намаляват способността на кожата да се регенерира. Това пък от своя страна предизвиква тревожнота по-ранно стареене. По тази причина учените от Ширазкия медицински университет призовават производителите на смартфони да започнат да поставят ксенонови светкавици, а не такива със светоизлъчващи диоди, за да се спре или поне – намали този процес.

Главният интензитет на популярните LED-светкавици е в синята част от спектъра. Тази синя светлина може да предизвика в различни нива увреждане в очите и на кожата.

Иранските учени в същото проучване са установили още любопитни факти. Един от тях е, че ултравиолетовите лъчи, които са излъчвани от светкавиците на смартфоните по време на селфита, всъщност образуват високо реактивни молекули с кислород. Те дестабилизират молекулите на кожните клетки и по този начин с времето постепонно водят до появата на малки, фини бръчки. До този ефект обаче се стига само когато телефонът се държи прекалено близо до лицето, а не когато е на стойка. Същата синя светлина, която е особено вредна за кожата и я състарява преждевременно, излъчват и екраните на телефоните, компютрите и дори телевизорите, макар и в малко по-малка степен.

И така, ако обичате да се снимате и най-вече – ако сте любители на селфитата, със сигурност ви се иска да изглеждате възможно най-добре на тях. Затова – откажете се от светкавиците! Един път, че самото им отражение може да даде странни отблясъци на кожата ви, които да ви състарят и, втори път – за да изглеждате добре на снимка, трябва наистина да изглеждате добре /освен ако не използвате програми за обработване на снимки/. А със преждевременно състарена кожа едва ли ще може да постигнете това…

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес