Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Пръстите на краката разкриват какви хора сме в живота

14 март 2023, 17:30 часа

Поради структурата си съществуват три вида стъпала. Това са египетско стъпало, гръцко стъпало и римско стъпало. Визуално египетското стъпало се смята за най-привлекателно, а от медицинска гледна точка - римското стъпало. Външният вид на стъпалата е важен и по друга причина. Малко хора осъзнават, че външният вид на стъпалата може да бъде свързан и с личностните характеристики и дори с професията на човека.

Какво е важно да знаете за стъпалата си?

Човешкото стъпало се състои от 26 кости, 33 стави и 107 връзки. Очевидната им функция е тази на локомоцията, която позволява движение. Освен това стъпалата имат и опорна и носеща функция. Те спомагат за поддържане на теглото на тялото и за правилното му стабилизиране. 

Оказва се, че стъпалата могат да бъдат много важни по още една причина. Хората със сходни на външен вид стъпала показват идентични личностни характеристики. Това може да означава, че дължината на втория пръст на крака говори повече за характера на човека, отколкото изглежда. 

Тайните сили, които се крият в пръстите ни, и как да ги освободим

Египетско стъпало

Египетското стъпало е най-често срещаният тип стъпало. Визуално то се смята за идеалното стъпало. Характеризира се с най-дългия пръст на крака или първия пръст. Пръстите от 2-ри до 5-ти са пропорционално по-малки, което прави стъпалото да изглежда по-тънко. 

Смята се, че египетското стъпало се среща при до 70 % от населението. Носителите му са особено склонни към халукс валгус. Последиците от това могат да включват нестабилност на глезена, изразено плоско стъпало, валгус на коляното, отслабен апарат на връзките и костите или контрактура на ахилесовото сухожилие. Хората с египетско стъпало могат да бъдат тайни мечтатели. За тях са характерни и промени в настроението, които могат да бъдат придружени от импулсивност.

Гръцко стъпало

Гръцкото стъпало се характеризира с най-дългия удължен втори пръст. Третият, четвъртият и петият пръст са с подобна дължина и сочат леко надолу по стъпалото. 

Около 20 % от населението има гръцко стъпало. Най-честият проблем, с който се сблъскват собствениците му, е натоварването на втория пръст. Това може да доведе до мазоли и деформации, а в някои случаи дори до метатарзалгия, т.е. болка под главата на метатарзалната кост. 

Гръцкото стъпало дължи името си на древна Гърция, където е било синоним на интелигентност и аристократичен произход. Днес притежателите на гръцко стъпало са предимно артисти или спортисти. Това е личностен тип, който не обича скуката. Хората с по-дълъг втори пръст на крака са отворени, динамични и позитивно настроени към света и другите хора. Те са екстроверти, които не се сдържат и живеят пълноценно.

Какво говорят пръстите на ръцете за характера на съответния човек?

Римско стъпало

Това е най-рядко срещаният тип стъпало. Смята се, че то може да засегне едва 10 % от населението. Римското стъпало включва 1-ри, 2-ри и 3-ти пръст с еднаква дължина. 4-ти и 5-ти пръст са много по-къси, отколкото например при египетското стъпало. 

Въпреки че римското стъпало е толкова рядко срещано, то е това, което се счита за най-добрия тип от медицинска гледна точка. То може да изглежда по-малко привлекателно от останалите типове стъпала, но разпределението на пръстите му е най-благоприятно. Римското стъпало издържа най-добре на движение и натоварване. Обикновено собствениците му не трябва да се притесняват от нарушения, които могат да се появят при гореспоменатите типове стъпала. 

Хората с римско стъпало обичат да учат, да се развиват и да опознават нови култури. По тази причина те пътуват много и е трудно да бъдат на едно място. Сътрудничеството с тях обаче може да бъде проблематично. Това е така, защото римското стъпало много често се свързва с авантюристична природа и гордост.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес