Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пробвате ли ракия от стафиди - няма връщане назад. Ето как се прави!

12 септември 2024, 20:00 часа

Защо стафидена ракия?

С наближаването на есента досегашните ракиени запаси обикновено вече са на привършване и започват приготовленията за създаване на нови. Напоследък също един сравнително нов вид домашна ракия си пробива път сред нашенските майстори на това класическо българско питие – това е ракията от стафиди.

Причините тя да става все по-популярна са няколко. Една от най-важните, както може да се досетим, е цената на суровината – килограм стафиди са с около 1 лев по-евтини в сравнение с току-що набрано грозде. При това качеството на ракията, получена от стафидите, е по-високо поради съвсем разбираем и обясним фактор: те са предварително почистени, липсват семки и чепки. На всичко отгоре стафидите заемат по-малко място, а и миризмата при ферментирането не е толкова натрапчива; това е доста важно обстоятелство, ако ракията се вари в градски условия в жилищен блок.

Още: Шепа стафиди на ден правят чудеса с организма ни

При това, вкусът и качеството са на много високо ниво. Обуславят се преди всичко от хлебната мая. Когато стафидите биват накиснати във водата, по време на ферментацията възвръщат първоначалния си вид на гроздови зърна – все едно току-що откъснати.

С оглед на самото качество и неговото повишаване не е задължително ракията да бъде само и единствено от стафиди. Поради съдържанието в тях на естествената, натурална гроздова захар оригиналния остър вкус на която и да е плодова ракия – сливова, джанковица, смесена, се омекотява и придобива приятни сладки нюанси. Майсторите-ракиджии са почти единодушни: на 1 литър произволен вид ракия се пускат 10-15 броя червени стафиди и се държат, докато набъбнат до натуралните си размери и отдадат своя вкус и аромат; твърде ценно качество е, че не променят оригиналния цвят на питието.

Препоръчително е в ракията от стафиди да не се добавят никакви изкуствени химически есенции, които развалят натуралния гроздов аромат. Допустимо е само прибавяне на мед или орехи, които едновременно променят вкуса към по-добро и прибавят приятни цветови нюанси към крайния продукт.

Цената на стафидената ракия от оригинален домашен производител варира между 7 и 9 лева.

Още: Открийте невероятните ползи от пиенето на стафидена вода

Стафидените параметри

Стафидите съдържат между 79% и 80% въглехидрати – от тях ферментиращите захари са между 55% и 60%, в зависимост от сорта грозде. Глюкозата и фруктозата са в приблизително съотношение 45% и 65%, което отново зависи от вида и сорта на гроздето. Неферментиращите въглехидрати и целулозата са в рамките на 20-25%.

Разбира се, за производството на качествена ракия би трябвало да се използват стафиди без дефекти, плесени и увреждания от насекоми.

Производството

Още: Това варено жито със стафиди е уникално вкусно

Производството на стафидена ракия започва с накисването на стафидите във вода със стайна температура в съотношение 1 кг плодове на 2.5 л вода. Времетраенето на това накисване е в зависимост до каква степен са били изсушени гроздовите зърна – възвръщането на техния първоначален вид настъпва между 4 и 6 часа.

Следващият етап се състои в мачкане и раздробяване на вече набъбналите стафиди (де факто превърнали се отново в пълноценни гроздови зърна); така се подобрява и ускорява ферментирането на захарите. След това се извършва твърде важна дейност: прибавя се хлебната мая в количество по 20 г на 100 л. Ферментирането се извършва при оптимална температура около 25 градуса в рамките на 15-20 дни. Трябва да се има предвид, че ферментиралата стафидена плодова каша е по-рядка от класическата гроздова такава.

Разреждане с вода не е задължително, но преди възвирането е нужно старателно разбъркване, за да не се получи утаяване и загаряне. В пресата се слага тензух, който се пълни с каша и пресова. В самия казан се налива само течност, която не рискува да загори.

Наздраве!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес