Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Признаците, че използвате грешни продукти за почистване на лице

02 май 2022, 14:05 часа

Ако кожата е проблемна, тогава има различни начини как да я почистваме правилно или грешно. Да започнем с почистващите гелове, пяни, млека и масла, продукти за премахване на грим и почистване на кожата. Много е вредно е използването на различни четки и е много притеснително, когато не знаете  как точно се използват всички тези продукти. Така вие увреждате кожата си.

Продуктите за почистване на проблемна кожа, склонна към акне и обриви, мазна кожа и с черни петна и запушвания - трябва да са на водна основа. По правило това са гелове, пяни или мусове. Ако използвате мляко или масло, след няколко дни може да развиете обриви или запушвания. Защо? Тъй като веществата в маслата и млякото са доста тежки и агресивни, те забавят клетъчното обновяване и се появяват запушвания на порите.

Основните грешки в грижата са използването на алкохолни лосиони. Първата мисъл, която възниква при наличие на обриви, е по-скоро да се обезмасли и дезинфекцира кожата. И за съжаление тийнейджърите често се натъкват на одеколони, алкохолни лосиони и тоници, които се продават в аптеките и на чията опаковка пише: За проблемна кожа.

Купуват тези лосиони, без дори да подозират, че тези алкохолни разтвори в тях могат да навредят на кожата им. Естествено, когато има значителна секреция на себум върху проблемната кожа и е мазна, тогава първото желание е да се обезмасли. Обезмасляването се случва, но за много кратко време. Защо?

Нашите мастни, потни жлези произвеждат водно-липидна мантия. Тази мантия създава определена защитна бариера и поддържа кожата овлажнена. И когато премахнете тази защитна бариера, а всъщност я премахвате грубо с алкохолни лосиони, рецепторите на повърхността на кожата реагират на сухота и недостатъчност на водно-липидната бариера. Задачата на козметичните продукти е да почистят правилно кожата, но в никакъв случай с алкохолни лосиони.

Ако имате проблемна кожа, съветваме ви да помислите, преди да използвате каквито и да е ексфолианти. Дори честото използване на меки ексфолианти може да доведе до негативни последици. Защо? Кожата ви е груба, поради мъртвите клетки, които се опитвате да премахнете с вашия скраб.  Ако искате да подготвите кожата за нанасяне на грим и да премахвате мъртвия кожен слой, тогава кожата ви реагира чрез увеличаване на производството на нови клетки. Оказва се, че колкото по-често използвате скраб, толкова повече слоеве се натрупват и не можете да живеете нито ден без този скраб. Това е порочен кръг.

Маслата също не трябва да се включват в кремовете, които използвате. Когато кожата ви е мазна и има мазен блясък в Т-зоната на лицето, има черни точки, запушвания, но в същото време е ужасно раздразнена, тогава стигате до извода, че кожата ви се е превърнала от мазна в суха и започвате да нанасяте масла върху нея, но това е много вредно.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес