Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Признаци, че матракът ви е за смяна

27 април 2022, 21:30 часа

Има много причини, поради които матракът ви трябва да бъде сменен, защото не може да ви осигури необходимата почивка. Ето кои са основните предпоставки да изберете нов модел матрак:

Болки по цялото тяло и главоболие

Когато се събуждате всеки ден с постоянни болки по цялото тяло, вероятно имате нужда от нов матрак. Старият матрак може да причини болка във врата, раменете, долната част на гърба и бедрата. Може също да забележите физическите очертания върху матрака, което подсказва, че не поддържа естествената извивка на гръбнака ви. Това е първият знак, че трябва да започнете да търсите нов. Особено ако болката ви не е причинена от друго.

Видими признаци на износване

‌Когато матракът ви започне да показва признаци на износване, е време да го смените. Признаците на износване включват:

- увисване

- разкъсване

- дупки

- петна

- бучки или дълбоки вдлъбнатини

- пружини, които създават неудобство при спане

Грижа за матрака - запазете го като нов по-дълго време

Алергични състояния

Праховите акари могат да причинят респираторни проблеми, които предизвикват алергии и астма. Старите матраци обикновено съдържат  голямо количество прахови акари, отколкото всеки друг артикул в къщата ви. Във вътрешността му може да откриете мухъл, бактерии и други алергени.

Неприятно скърцане

Неприятният звук по време на сън е признак за износване на матрака и необходимостта от смяна.

Матракът е над 10 години

Различните матраци имат различен живот. Средната продължителност на използване е 10-15 години. Матракът от пяна - латекс или гел - обикновено издържа около 10 до 15 години. Мемори пяната може да издържи от 8 до 10 години, ако се обръща редовно. А матракът с вътрешна пружина може да издържи около осем години. Животът на матрака зависи от правилната грижа и поддръжка. ‌‌Инвестирането в качествен матрак е важно – качеството ще повлияе на това колко дълго ще издържи матракът и колко е добър за тялото ви. ‌Въпреки това най-добре е да започнете да търсите нов матрак веднага щом вече не ви е удобно.

Как да почистите матрака ПЕРФЕКТНО?

Проблеми със съня

Недоспиването може да причини значителен стрес и хронични проблеми със съня. Без правилното количество сън може да почувствате негативно настроение или забавяне на умствената и физическа дейност.

Проблемът със съня е последният знак, който показва, че вероятно трябва да смените матрака си. Дори и да не усетите болка, неспокойният сън може да бъде причинен от вашия матрак. Един от начините да разберете е като спите на друго легло за една нощ. Ако спите значително по-добре, тогава е добра идея да започнете да търсите нов матрак. ‌Осигурете си спокойна и здравословна почивка и се събудете бодри и свежи.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес