Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пристрастяването към интернет влияе негативно върху поведението на подрастващите

12 юни 2024, 12:47 часа

Разпространението на цифровите технологии и повсеместното присъствие на интернет драматично промениха съвременното общество, предлагайки безпрецедентен достъп до информация и комуникация. Тази цифрова революция обаче доведе и до нови предизвикателства, особено за подрастващите, които са все по-уязвими към пристрастяването към интернет. Пристрастяването към интернет, характеризиращо се с прекомерна и натрапчива употреба на интернет, е свързано с множество негативни поведенчески последици сред подрастващите.

Поведенчески и психологически последици

Един от най-значимите начини, по които интернет зависимостта влияе на подрастващите, е чрез въздействието ѝ върху тяхното психично здраве и психологическо благополучие. Юношите, пристрастени към интернет, често проявяват симптоми, подобни на тези, свързани с други форми на пристрастяване, като абстиненция, толерантност и натрапчиво поведение.

Те могат да изпитват тревожност, депресия и самота, тъй като стават все по-изолирани от реалните социални контакти. Прекомерната употреба на интернет, особено на социалните медии и онлайн игрите, може да доведе до изкривено възприемане на реалността и самооценката, което често се изостря от постоянното сравняване с връстниците и натиска да се поддържа онлайн присъствие.

Въздействието на широколентовия интернет върху потребителския опит

Академично представяне

Пристрастяването към интернет има и отрицателно въздействие върху академичните постижения на подрастващите. Прекомерното време, прекарано онлайн, може да отнеме време, което трябва да бъде отделено за учене и домашна работа, което води до по-лоши академични резултати. За подрастващите може да е трудно да се концентрират върху ученето поради постоянното разсейване от цифровите им устройства.

Освен това липсата на достатъчно сън, тъй като много юноши остават до късно, за да се занимават с онлайн дейности, допълнително затруднява способността им да постигат добри академични резултати. Хроничното лишаване от сън може да влоши когнитивните функции като памет, внимание и умения за решаване на проблеми, които са от решаващо значение за академичния успех.

Социално развитие

Социалното развитие на подрастващите е друга област, която е сериозно засегната от пристрастяването към интернет. По време на юношеството социалните взаимодействия играят решаваща роля за развитието на основни житейски умения като съпричастност, общуване и разрешаване на конфликти. Пристрастените към интернет юноши обаче често заместват реалните взаимодействия с виртуални, които могат да бъдат по-малко ефективни за развитието на тези умения.

Взаимодействията онлайн, макар и многобройни, често са повърхностни и не осигуряват същата дълбочина на връзката и разбирането като общуването лице в лице. Това може да доведе до социално отдръпване и неспособност за създаване на значими взаимоотношения, които са жизненоважни за здравословното емоционално развитие.

Безжичният интернет е вреден за децата?

Рисково поведение

Пристрастяването към интернет може да накара подрастващите да се включат в рисково поведение. Анонимността и необятността на онлайн света понякога могат да насърчат поведение, което юношите иначе биха избягвали в реалния живот. Това включва кибертормоз, излагане на неподходящо съдържание и участие в опасни онлайн дейности, като например споделяне на лична информация с непознати. Освен това пристрастяващият характер на онлайн игрите и социалните медии може да изложи юношите на среда, в която агресивното и неподходящо поведение е нормализирано, което може да повлияе на поведението им извън мрежата.

Семейна динамика

Въздействието на пристрастяването към интернет се простира отвъд индивидуалния юноша и засяга семейната динамика. Юношите, пристрастени към интернет, могат да се отдръпнат от семейните дейности и да проявят липса на интерес към прекарване на време с членовете на семейството. Това може да създаде усещане за откъснатост в рамките на семейната единица, което да доведе до конфликти и обтегнати отношения. Родителите може да се затруднят да наложат правила и да поставят граници по отношение на използването на интернет, което допълнително усложнява семейната динамика и може да доведе до борба за власт и повишено напрежение.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес