Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Природни феномени, поставили мрачни рекорди

13 април 2022, 18:05 часа

Най-продължителните вторични трусове

През 1872 г. мощно земетресение разтърсило американския щат Вашингтон. Епицентърът на труса не бил установен и в продължение на десетилетия учените се чудели защо град Ентиат, който се намира в този район, продължава да страда от земетресения. Бил изминал повече от век, затова никой не допускал, че това са стотици вторични трусове (афтършокове). Всичко се променило, когато сеизмолозите започнали да откриват и други вторични трусове по света, които продължавали по-дълго от очакваното. Вторичните трусове се държат по различен начин в сравнение с „оригиналните“ земетресения - и след като изследователите събрали данните за събитието от 1872 г., следващите сътресения съответствали почти по всички параметри на вторични трусове. Феноменът „Ентиат“ представлява „колекция“ от най-продължителните вторични трусове в света. Те продължават вече 150 години.

Най-голямата буря в света

Тайфунът „Тип“ е най-голямата буря в света. Оформил се над Тихия океан, той се превърнал в супертайфун и с диаметъра си от 2220 километра поставил официален рекорд. Освен с рекордния си размер, „Тип“ станал знаменит и с невероятната си интензивност. Добрата новина била, че тайфунът загубил част от силата си, преди да удари Япония на 19 октомври 1979 г. А лошата - че това не било достатъчно, за да се избегне напълно бедствието. Близо 90 души загинали, стотици били ранени. Наводненията предизвикали безброй свлачища и разрушили 20 000 къщи. Резервоар с гориво избухнал и запалил база на морската пехота на САЩ, като убил един човек и ранил десетки други.

Пекинската буря

През 2021 г. буреносни ветрове издигнали във въздуха пясък от пустинята Гоби и прекосили Монголия. Огромната пясъчна буря причинила изчезване на 341 души, а най-малко шестима загинали. След това тя връхлетяла столицата на Китай. Град Пекин сякаш изчезнал, когато пясъчната буря обвила небостъргачите и оцветила небето в оранжево. Но информационните агенции сгрешили. Това било не пясъчна - а прашна буря. Разликата изглежда незначителна, но всъщност ситуацията била много тревожна. Защото прахът се състои от по-малки частици в сравнение с пясъка, остава във въздуха по-дълго и може да се вдишва, като попада в белите дробове. Когато прахът обвил Пекин, той се смесил във въздуха със замърсители и се превърнал в отровна мъгла.

Черната неделя. През 1930-те години живеещите сред Големите равнини в Съединените щати страдали от „черни виелици“. Тези прашни бури били толкова плътни, че наоколо нищо не се виждало. На 14 април 1935 г. настъпила Черната неделя. Денят започнал както обикновено, но надигналата се буря била толкова силна, че хората започнали да се паникьосват, тъй като дотогава не се били сблъсквали с нищо подобно. Прашната буря била чудовищна - с дължина 1609 километра. Тя затъмнила всякаква светлина, включително уличните фенери. Семействата се криели в къщите, но хората в една и съща стая не можели да се видят. Унищожени били ценни земеделски площи, много животни загинали, а един човек дори ослепял. Хората, които се намирали в автомобили, не излезли оттам в продължение на няколко часа. На пострадалите била отпусната федерална помощ - но много семейства изоставили фермите си и напуснали този злополучен район.

ОЩЕ: Най-силните урагани, които са връхлитали планетата

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес