Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прилепи, октоподи и жаби: Вижте едни от най-опасните храни в света

03 септември 2024, 06:00 часа

През годините хората са експериментирали с множество съставки, отровни растения и животни.

Ако сте се отегчили от това, което сте яли досега, ето списък с някои от гастрономическите изкушения, които могат да ви струват цяло състояние.

Вижте още: Има ли връзка между махмурлука и възрастта?

Най-опасните храни в света носят особени рискове, въпреки че са ценени в някои култури заради техния вкус и традиция. Приготвянето и консумацията на тези храни често изисква специални предпазни мерки, за да се избегнат сериозни последствия.

Blobfish риба със сребърни ивици

За рибарите в района на Индийския океан тази голяма риба е истинско удоволствие. Просто трябва да знаете как да я приготвите, отровите са в черния дроб и в репродуктивните органи и ако не бъдат напълно отстранени, рискът е смъртна опасност за живота. Отровите причиняват парализа, проблеми с дишането и в крайна сметка смърт.

Sanakji, октопод, изяден жив

Този деликатес няма да ви направи нищо, докато не стигне до храносмилателния ви тракт, но има голям риск да ви убие по пътя. Това е вид малък октопод, сервиран в корейските ресторанти и рибни пазари, като особено странно е, че октоподът се яде жив. Ако не сте мързеливи и опитате това ястие, тук възникват проблеми. Пипалата имат способността да се залепват по бузите или гърлото, където опасността от задушаване е много голяма. Този октопод убива до 6 души всяка година.

Хакарл (ферментирало месо от акула)

Исландски специалитет, приготвен от месо от гренландска акула, което е токсично в естественото си състояние. Месото е ферментирало и сушено в продължение на месеци, за да стане безопасно за консумация, но вкусът и мирисът му са много интензивни.

Шанхайски кървави миди

Тези миди се смятат за деликатес, но могат да ви заразят с хепатит. За да ги ядете, те трябва да се приготвят внимателно и бързо, за да се унищожат вирусите и бактериите, причиняващи хепатит. Тези черупки се продават в азиатските супермаркети и се разпознават по сиво-белия си цвят и дълбоки бразди и са пълни с кръв.

Вижте още: Винаги добавяйте този плод в торбата при картофите, ако искате да не покълват

Гигантска жаба бик

Тази жаба живее в Намибия. Въпреки че кожата и органите на жабата са силно токсични, жабата бик се смята за изключителен деликатес, само ако някои особено отровни органи са отстранени. Жабата е безопасна за ядене след чифтосване, когато нивото на отровата е драстично намалено. Ако вземете грешни части от жаба или сте хванали жаба в грешния сезон, рискувате бъбречна недостатъчност много бързо. Ако медицинската помощ не пристигне навреме, смъртта е сигурна.

Фугу

Фугу рибата може да ви убие в рамките на един час, ако не е правилно подготвена чрез отстраняване на определени органи. Готвачите, които я приготвят, трябва да преминат обучение за приготвянето на тази риба, което продължава три години.

Сурог-ги (прилепи)

Ястие от прилепи, популярно в някои части на Азия и Африка, може да носи опасни вируси, включително коронавируса. Всички знаем какво се случи преди няколко години...

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес