Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приключете със сълзите, докато режете лука, с този елементарен трик на топ готвач

19 октомври 2022, 14:20 часа

Лукът е важна част от повечето от традиционните ни ястия, салати, но е и изключително полезен за здравето. Той обаче ни създава сериозен проблем, всеки път, в който се опитаме да го нарежем, буквално разплаквайки ни.

Защо опитните домакини винаги пържат лука със сода и захар?

Според Бен Певерол, причината за това е, че допускаме много сериозна грешка, щом започнем да го режем. А истината е, че има лесен начин да избегнем това и да спрем сълзите над лука.

Важно е, когато се захванем с него, да знаем, че той трябва да бъде нарязан на възможно най-едро. Той има сок, дразнещ очите, който пръска, когато бива нарязван и колкото по-ситно кълцате, толкова повече сок ще отделя и ще подлютява очите ви.

Другата важна част е да имате достатъчно остър и качествен нож, защото когато е тъп, той по-скоро ще намачка лука и ще го накара да отделя много повече сок от обикновено.

Колко най-дълго може да се съхранява реколтата от лук?

Алеандро Браун, колега на Бен Певерол, дава същия съвет, както и да го накиснете в студена вода за поне 30 минути, преди нарязване. Това ще помогне да се обели по-бързо и да усвои повечето ензими.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес