Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приятна топлина: Алкохол за студените зимни вечери

01 февруари 2024, 07:45 часа

Несъмнено, който и да е лекар ще обясни, че изразът „полезен алкохол“ е оксиморон – абсурдно словосъчетание, защото няма полезен алкохол. Но, не само, за да се топлят в студената зима, а и с цел все някакво удоволствие, хората отдавна измислили затоплящите алкохолни съчетания. В интерес на истината, в тях няма особено много алкохол и градусът им е нисък - но те определено ще ви стоплят повече от обикновения чай или кафе.

„Айриш кофе“ („Ирландско кафе“)

Създадено преди близо век в Ирландия, „Айриш кофе“ включва черно горещо кафе, кафява тръстикова захар, ирландско уиски и сметана. Твърди се, че авторът му е международното летище „Шанън“ Джоузеф Шеридан, който добавял уиски към кафето на смръзналите се американци и наричал комбинацията „ирландско кафе“.

Още: Алкохол през зимата: Измама за тялото

Глинтвайн (греяно вино)

Именно тази е най-популярната топла алкохолна напитка и тя се приготвя зимно време, кажи-речи, навсякъде с известни национални разлики. Въпросното „греяно вино“ представлява червено вино, кипнато със захар и подправки, главно канела. Много често добавят и резенчета плодове. Това питие се появява в Европа през Средновековието, първоначално въз основа на бордо и кларет. Сега се използват сухи и полусухи сортове червено вино.

В почти всички европейски страни през зимата греяно вино се продава от щандове на коледните базари, а в много градове такива щандове функционират от декември чак до края на февруари – така може да пиете чаша, спирайки за минута-две на улицата. Обаче има малки разлики между държавите. Например в Германия добавят малко ром и сироп от агаве към виното, в Англия – мед, джин, сироп от шипки. Прави се даже греяно бяло вино - за хора, които не харесват червено или не искат да вдигат кръвното.

Още: В кой алкохол има най-малко калории

Коктейл "Старият Том"

Този коктейл е много популярен сред консервативно-меланхоличните англичани: явно името и съставките напомнят за викторианската атмосфера на аристократичните клубове, за мека светлина на настолни лампи и неизменна пура, ухаеща в пепелника. Съставките са уиски, гореща вода, малко лимонов сок и мед.

Коктейл ябълков сок с калвадос

Във Франция се произвеждат най-различни оригинални напитки и ракията калвадос е сред тях. Тя се получава посредством дестилиране на ябълков сайдер – а в Нормандия с настъпването на застудяванията ентусиазирано правят горещи коктейли въз основа на калвадос. В класическата рецепта съставките са ябълков сок, калвадос и джинджифил. Желателно е сместа да бъде доста гореща, но не пареща; сервира се в прозрачни чаши.

Още: Саудитска Арабия отвори първия магазин за алкохол от 70 години насам

Пунш

Днес това е събирателно име: ако в Англия (която взела идеята за пунш от колониална Индия) представлява напитка с ром, то, да речем, в Германия „пунш“ се назовава смесица от плодови сокове с вино или ликьор, както и с подправки. Всички са единодушни само в това, че в пунша трябва да има плодове. Най-често това са круши, лимони, ябълки, портокали. Французите добавят пъпеш, ягоди и ванилия към своя вариант на пунш.

Грог

Ром с подправки и разреден с вода е изобретен през ХVІІІ век от британския вицеадмирал Едуард Върнън, чийто прякор бил Старият Грог. За да спести пари, той наредил ромът, който се раздавал на моряците, да се разрежда с топла или студена вода, и екипажите неочаквано го харесали. Постепенно напитката станала привична, с времето започнали да добавят подправки. Днес това е твърде популярен горещ коктейл. Грогът е лесна и бърза зимна напитка за приготвяне, тъй като са ви нужни само някакъв концентриран алкохол, лимонов сок и няколко подправки, пък и те само по желание (обикновено канела, джинджифил и карамфилчета). Понякога се добавя мед, мляко и кафе - като получената смес бива сервирана в порцеланови чаши. Класическият грог с ром се сервира в стъклени чаши за ирландско кафе; може и в затоплени предварително чаши на стъклени поставки.

Консумирайте с мярка - това е непреодолима част от удоволствието!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес