Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При всяка разгонена котка се проявява първо следният симптом...

25 януари 2023, 18:22 часа

Кокетна, мяукаща и гальовна – такава става котката, когато е разгонена.

Ето какво обяснява ветеринарната лекарка д-р Сабрина Зилер

За разлика от женските кучета, които се разгонват в кратки периоди два пъти годишно, съответните интервали за женските котки са доста по-дълги - те влизат в репродуктивна дейност по време на по-светли и топли дни, обикновено през пролетта и лятото. В райони, където сезоните не са добре разграничени, особено близо до екватора, котките може да се чифтосват през цялата година.

Грешките, които допускате с домашните си котки

Какви са промените в поведението?

Хормоналната промяна причинява също и серия промени в поведението на котката, която инстинктивно прави всичко възможно да привлече вниманието на мъжките в района, сигнализирайки, че е готова за полови контакти. Всеки, който някога е бил свидетел на котешко разгонване, помни пронизителното нощно мяукане около къщата.

Разгонената котка става по-гальовна, по-често се търкаля по пода и се търка в мебели, предмети и краката на стопаните. Обикаля жилището с вирната опашка и повдигнато дупе, а когато спре, притиска предните си лапи към земята и повдига таза, излагайки вулвата си в позиция за чифтосване. В топло време котките са доста възбудени, надават пронизително и характерно мяукане, за да привлекат вниманието на котараците – главно нощем. При възможност се опитват да избягат от дома, за да не пропуснат добрата възможност да се чифтосат със съседските котараци. Друго инстинктивно поведение на разгонената котка е да маркира територия с урина, с което сигнализира на мъжките, че е готова за секс. Също така, може да загуби апетита си.

Пухкави лечители: Могат ли котките да променят кармата на човека?

Какви грижи да полагаме за котката в този период?

В случай, че не искате котката ви да забременее, трябва да я държите на закрито, със затворени прозорци и врати, като се уверите, че няма пукнатини, през които може да избяга. Никога не подценявайте инстинкта на животните!

Дори и да не вярвате, че може да мине през определен отвор, запомнете: котката минава през всяко тясно пространство, стига главата й вече да е минала през него.

Освен това, най-голямата ви трудност може да бъде именно в успокояването на страстта и постоянните й молби за гушкане. Играта и гушкането може да я успокоят, но ефектите са временни. Така че, ако искате по-ефективно отношение, можете да потърсите синтетичен котешки феромонов дифузер. Просто включете дифузера в контакта около 2 седмици преди котката да се разгони, така че феромоните да подействат навреме, за да смекчат промените в поведението й. Друга мярка, която трябва да предприемете внимателно, е да засилите почистването на котешката тоалетна.

Защо котките изяждат малките си?

Как да разпознаем бременността?

Бременността на котките също е сложна за идентифициране, затова не се обвинявайте, ако не сте я забелязали веднага. Първите 2 седмици обикновено са много дискретни. Освен, че бременната котка е много привързана и спокойна, ще забележите следните симптоми:

- повишен апетит;

- качване на тегло;

- увеличен обем в корема;

- подуване и зачервяване на зърната.

Котката може да започне да строи свое „жилище“ на място, което смята за безопасно. На това избрано от нея място за раждане тя ще занесе любимите си постилки и играчки.

В този период трябва да намалите шума около жилището. Предлагайте й висококачествена храна. Пригответе й удобно легло (ако вече не го е направила). Оставете я спокойна, без да я държите в скута си или да прекалявате с ласките.

Тук е важно да се отбележи, че веднага щом забележите бременност на котката, трябва да я заведете на ветеринарен лекар. Специалистът ще направи рутинни прегледи, за да види дали всичко е наред, и ще даде насоки за предстоящия период.

Внимание! Статията е само за информация. Съветвайте се с ветеринар!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес