Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При пране на бели пердета: Ето какви грешки могат да ги съсипят

05 октомври 2024, 15:30 часа

Прането на бели пердета може да изглежда проста задача, но има някои грешки, които могат да доведат до увреждане на тъканта и до загуба на свежестта на белия цвят. Ето някои от най-честите грешки, които трябва да се избягват:

1. Използване на твърде гореща вода
Пердета, особено от деликатни материи като дантела или воал, могат да се свият или да изгубят формата си при пране в гореща вода. Препоръчително е да се използва студена или хладка вода.

2. Прекалено много препарат
Голямото количество перилен препарат може да остави остатъци върху пердетата, които трудно се изплакват и могат да причинят пожълтяване. Използвайте умерено количество препарат, специално предназначен за деликатни тъкани или бели дрехи.

3. Пропускане на предварително изплакване
Пердетата често задържат прах и замърсявания. Пропускането на предварително изплакване може да доведе до вграждане на тези частици в тъканта по време на прането. Изплакнете пердетата преди основното пране, за да премахнете грубите замърсявания.

4. Използване на белина
Използването на натриев хлорид (белина) може да увреди деликатните тъкани, а белите пердета да пожълтеят. Ако искате да избелите пердетата, използвайте кислородна белина, която е по-деликатна към тъканите.

5. Не обръщате внимание на указанията на етикета
Едва ли пазите етикета от пердетата, но на него има важна информация с препоръки за пране. Ако пренебрегвате тези инструкции, може да увредите материята или промените цвета.

6. Използване на сушилня
Пердетата от фина материя не е препоръчително да се сушат в сушилня, защото топлината може да ги свие или деформира. Най-добре е да ги оставите да изсъхнат на чист въздух, далече от пряка слънчева светлина.

7. Пране на голямо количество пердета накуп
Избягвайте да препълвате пералнята, защото така пердетата няма да могат да се движат свободно, а това може да причини неравномерно почистване и дори увреждане на тъканите.

Ако избягвате тези грешки, ще се радвате дълго време на чисти и бели пердета.

Свалете ги веднага: Това са пердетата, които буквално тровят живота ви

5 грешки при избора на завеси, които ще съсипят всеки интериор

На какво разстояние се поставя корнизът от прозореца

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес