Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При недостиг на въздух - ето какво първо да направим

11 юли 2024, 17:44 часа

Различни техники могат да помогнат за облекчаване на дишането, включително дълбоко дишане или дишане със свити устни и промяна на позицията на седене. Въпреки това, всеки, който има сериозни затруднения в дишането, се нуждае от спешна медицинска помощ. Медицинският термин за недостиг на въздух е диспнея. Въпреки че е сравнително често срещано, това състояние може да бъде неудобно и тревожно. Хората, които го изпитват, може да почувстват, че дишането е неудобно, повърхностно или трудно.

Със следващите редове ще разгледаме някои основни методи, които биха помогнали при недостиг на въздух, които хората могат да опитат у дома, както и симптомите и причините за това състояние.

Домашни средства
Когато хората знаят какво причинява недостига на въздух и няма нужда от спешна медицинска помощ, това състояние може да се лекува у дома. Много домашни средства са доста популярни, но не всички са подкрепени от научни изследвания.

Няма достатъчно въздух: Какво да правим, когато ни е трудно да дишаме?

Ето някои от най-популярните домашни методи за облекчаване недостига на въздух.

1. Дълбоко дишане
Дълбокото вдишване през корема може да помогне за справяне със задуха.
* Легнете и поставете ръцете не корема.
* Вдишайте дълбоко през носа, разширявайки корема и оставяйки белите дробове да се напълнят с въздух.
* Задръжте дъха си за няколко секунди.
* Издишайте бавно през устата, изпразвайки белите дробове.
Докато упражненията за дълбоко дишане обикновено са безопасни, неправилното им изпълнение може да представлява риск в някои случаи. Например, при някои хора с тежки хронични респираторни заболявания, упражненията за дълбоко дишане могат да доведат до хиперинфлация, която възниква, когато увеличаването на белодробния обем възпрепятства ефективния въздушен поток в тялото.

Сред другите рискове е намалена здравина на диафрагмата и повишен задух.

2. Дишане със свити устни
Друго дихателно упражнение, което може да помогне за облекчаване на недостига на въздух, е дишането със свити устни. То помага за намаляване на задуха, като забавя темпото на дишане на човека. Това е особено полезно, ако задухът се дължи на тревожност. За да изпробвате този метод, направете следното:

* Седнете изправени на стол с отпуснати рамене.
* Притиснете устните една към друга, като запазите малка празнина между тях.
* Вдишайте през носа за няколко секунди.
* Внимателно издишайте през стиснатите устни, като броите до четири.
* Повторете упражнението няколко пъти.

3. Удобна позиция
Намирането на удобна позиция за изправяне или лягане може да помогне да се отпуснете и да си поемете въздух. Ако задухът се дължи на тревожност или пренапрежение, този метод е особено полезен. Следните позиции могат да облекчат натиска върху дихателните пътища на човек и да подобрят дишането му:

* Седнете напред на стол, за предпочитане, с помощта на маса за поддържане на главата.
* Облегнете се на стена, така че гърбът ви да се поддържа.
* Стойте с ръце, подпрени на маса, за да свалите тежестта от краката.
* Застанете в легнало положение с глава и колене, поддържани от възглавници.  

4. Използване на вентилатор
Макар и не напълно проучен, методът с вентилатор може да намали чувството на недостиг на въздух. Усещането на силата на въздуха при вдишване ви кара да чувствате, че повече въздух навлиза в тялото и да намали задуха.

5. Вдишване на пара
Много хора вярват, че вдишването на пара може да помогне за облекчаване на дразненето и разреждането на слузта в синусите, което позволява увеличаване на въздушния поток. Все още няма достатъчно научна подкрепа за това, че вдишването на пара е ефективно лечение на хронични симптоми на синусите.

Ако искате да опитате парна инхалация у дома, може да направите следното:
* Напълнете купа с много гореща вода.
* Добавете няколко капки етерично масло от мента или евкалипт.
* Поставете лицето си над купата и сложете кърпа върху главата.
* Поемете дълбоко въздух и вдишайте парата.
Оставете водата леко да се охлади, ако току-що е завряла. В противен случай парата може да попари кожата на лицето или дихателните пътища.

Недостиг на въздух и задух - какво да правите в тази ситуация

6. Пиене на черно кафе
Някои хора може да открият, че пиенето на черно кафе облекчава задуха. Възможната причина за това е, че приемът на кофеин може да отпусне мускулите на дихателните пътища. Проучване от 2010 г. показва, че ефектът от кофеина леко подобрява начина, по който функционират дихателните пътища при хора с астма. Това може да е достатъчно, за да улесни поемането на въздух.

Клинично проучване от 2020 г. установи, че пиенето на кофеинови напитки няма голяма полза за предотвратяване на задух, предизвикан от лекарства.
Освен това е важно да знаете, че пиенето на твърде много кафе може да увеличи сърдечната честота на човек.

7. Джинджифил
Яденето на пресен джинджифил или добавянето на малко джинджифил към гореща вода може да помогне за намаляване недостига на въздух, дължащ се на респираторни инфекции и астма. Джинджифилът или екстрактът от джинджифил може да има антивирусни и противовъзпалителни ефекти и да изглади мускулите на дихателните пътища при пациенти с астма. Все още, обаче, научните доказателства за това не са достатъчни.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес