Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премахване на мухъл от банята

04 май 2022, 11:05 часа

Влагата в банята не може да бъде избегната. При тези условия по повърхностите се появява мухъл. Неприятните черни петна са упорити и трудни за премахване. В същото време са вредни за вашето здраве и не трябва да се застояват в банята. Разберете как да ограничите разпространението на мухъла и как да се отървете от него.

Причини за поява на мухъл

За да се разпространи  мухълът се нуждае от топлина и влага. Отоплеителните уреди и постоянната влажност над 90% провокират развитието на микроорганизми. Сред другите причини за появата на тази напаст са:

лоша вентилация - застоялият топъл въздух е полезен за размножаването на бактериите;

лоша хидроизолация на пода, стените и тавана - покритията, които не са обработени правилно, стават влажни, което дава на мухъла почва за размножаване.

Гъбичките се размножават не само по повърхността на стените, но и върху мебелите, задната стена на пералната машина, дъното на душ кабината. Течовете от тръби могат да провокират появата му. Мухълът се среща навсякъде, където има влага и топлина.

Как да се отървете от черната плесен?

В условията на градска среда мухълът е особено тревожен. Черните спори се срещат върху бетон, тухлена стена, стъкло, пластмаса или боядисани повърхности. Неестетичният външне вид се допълва и от разрушителния ефект, който има върху всички повърхности. Черните петна разяждат не само естествените материали, но и тези, създадени изкуствено, увреждайки покритието извън възможността за възстановяване.

В допълнение към естетическите проблеми, мухълът е опасен за здравето ви - причинява алергии, респираторни заболявания и дерматит.

Мухълът е жив организъм, така че простото му избърсване с мокра кърпа няма да подейства. При започване на почистване е необходимо да навлажнете мухлясалите участъци с вода, така че спорите да не попаднат във въздуха. След това изтъркайте засегнатата област с твърда стоманена четка или макетно ножче. Материалът трябва да бъде отстранен до здрав слой. Третирайте почистените зони с антисептик.

Друг начин да премахнете мухъла е да напръскате със спирт, който убива микроорганизмите в дълбочина. Ако появата му е отскоро отсрането го с белина. След това изплакнете добре и подсушете. За да почистите фугите на банята, използвайте вряла вода и намокрете плочките. Разредете белина със студена вода и напръскайте върху засегнатите части. Използвайте четка и изтъркайте мухъла. Изплакнете и подсушете.

Как да избегнете появата на мухъл?

По-лесно е да предотвратите проблема, отколкото по-късно да търсите начин за премахване на черния мухъл в банята. Осигурете добра вентилация. Поддържайте ниско ниво на влажност - подсушавайте и проветрявайте. При ремонт третирайте всички повърхности с противогъбични средства, а фугите между плочките - с уплътнител.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес