Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предимства и недостатъци на безглутеновия хляб

04 април 2024, 19:22 часа

Безглутеновите хлябове са специални хлебни изделия за хора, страдащи от целиакия и непоносимост към глутен. На модната вълна на безглутеновата диета към тях посягат и здрави хора. Разглеждаме какви съставки се използват за производството на безглутенов хляб и дали той наистина е по-здравословен от традиционния.

Кой трябва да яде безглутенов хляб?

Както подсказва името, в съставките на този хляб няма да откриете глутен. Това е протеин, съдържащ се в зърнените култури (пшеница, ръж и ечемик), който придава на хляба подходящата текстура. Статистическите проучвания показват, че 1% от населението страда от целиакия. Това е автоимунно заболяване, което дава симптоми след консумация на глутен. Те включват стомашно-чревни проблеми като диария, подуване на корема и болки в корема, както и обща слабост, раздразнителност, загуба на тегло и хранителни дефицити. Пациентите с целиакия трябва да изключат напълно глутена от диетата си.

Хората с непоносимост към глутен може да не страдат от чревни увреждания, но развиват главоболие и болки в корема, гадене или хронична умора. Затова тези хора трябва силно да ограничат глутена в ежедневното си хранене.

Безглутеновите храни са с повече мазнини и захар и по-малко протеини от обикновените

Какво съдържа безглутеновият хляб?

Тъй като хлябът е една от основните храни в западния свят, започна да се произвежда безглутенов хляб, за да се отговори на нуждите на пациентите с целиакия. Получаването на подходяща консистенция за такъв хляб е предизвикателство. Той се произвежда от безглутенови брашна, като например картофено, царевично или оризово. В състава на такъв хляб трябва да се включат допълнителни вещества, които да заместят глутена. Най-често това са хидроколоиди като гума гуар и гума ксантан. Плюс консерванти, тъй като повечето безглутенови хлябове са пакетирани продукти с удължен срок на годност. Именно тези добавки предизвикват безпокойство по отношение на безглутеновия хляб.

Освен това безглутеновият хляб съдържа по-малко фибри и може да е по-беден на хранителни вещества. Трябва да се отбележи, че безглутеновият хляб съдържа въглехидрати и значително повече мазнини, които спомагат за създаването на подходяща текстура на тестото. От друга страна, за да подобрят вкуса, производителите добавят много сол и захар, така че безглутеновият хляб определено не е вариант за хора, които искат да свалят излишните килограми.

Безглутеновите печени изделия се произвеждат от рафинирани безглутенови брашна, които не са обогатени с допълнителни хранителни вещества. Следователно можем да заключим, че безглутеновият хляб не е по-здравословен от традиционния - точно обратното. Затова от гледна точка на здравия човек яденето на безглутенов хляб няма смисъл. Той трябва да се разглежда като алтернатива само когато е диагностицирана целиакия или непоносимост към глутен.

Как да изберете най-здравословния вид хляб?

Имам цьолиакия - как да избера стойностен безглутенов хляб?

На всеки опакован продукт има таблица с хранителното съдържание и съдържанието на калории. Проверете тези данни и изберете продукти, които съдържат най-много фибри, желязо и витамини. От друга страна, обърнете внимание на съдържанието на сол и захар в продукта. Те трябва да бъдат възможно най-ниски. Проверете състава - колкото повече консерванти, толкова по-зле, но си струва да разберете и каква мазнина е добавена в хляба. Избягвайте хляб с палмово масло и хидрогенирани растителни мазнини.

Също така трябва да осъзнаете, че безглутеновият хляб е алтернатива само когато имате желание за хляб или кифличка. Безглутеновата диета може да бъде много разнообразна и здравословна. Премахнете глутена от диетата си, но се опитайте да го замените с полезни продукти. Търсете алтернативи, които не съдържат глутен по естествен начин - яжте много плодове и зеленчуци. Осигурете на организма си фибри, желязо и протеини от месо и бобови растения. Избирайте зърнени храни, които не съдържат глутен, напр. амарант, елда, киноа, теф и просо.

Здравословното и пълноценно хранене е много важно за протичането на целиакията. Тя обикновено се диагностицира, когато се появи пълният спектър от симптоми, т.е. когато вече са настъпили патологични промени в храносмилателната система. Те могат да са причина за малабсорбция на хранителни вещества. Ето защо след поставяне на диагнозата глутенът трябва да бъде напълно изключен и регенерацията на храносмилателната система да бъде подпомогната със здравословна диета.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес