Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Познавате ли хора с лилави очи?

27 март 2022, 20:50 часа

Виждали ли сте хора с лилави очи? Може би само в приказките и филмите. Всички познаваме (поне от филми и снимки) една от най-красивите жени в света Елизабет Тейлър. Млечнобяла кожа, черна коса и …магнетични виолетови очи. Все още има много спорове дали цветът на очите й е естествен.

Цветните лещи започват да се произвеждат през 1983 г., а славата на красотата на прочутата актриса я спохожда още през 1963 г., когато играе легендарната Клеопатра. Затова имаме всички основания да вярваме, че очите на Елизабет Тейлър са естествено лилави. Да, възможно е да има такива хора, но това е изключително рядко явление. 

Какво определя цвета на очите?

Цветът на очите се определя от редица гени, които си взаимодействат едни с други, а очите на децата са резултат от цвета на техните родители и по-далечни роднини. Понякога, поради генетични мутации, човек може да е с очи с различен цвят от останалите членове на семейството.

Как да облекчим болката и натоварването в очите

Ето на какво може да се дължат лилавите очи:

1. Меланин

Меланоцитите отделят меланин, пигмент, който придава характерния цвят за кожата. Установява се в косата, ирисите и на някои места в нервната система. Меланоцитите в очите на новородените не са развити напълно. Например някои бебета от бялата раса се раждат със сиви или сини очи, но цветът им се променя с възрастта.

2. Хетерохромия

Това е вродено или придобито заболяване, при което ирисът на двете очи е с различно оцветяване. Среща се много рядко при само около 1,3% от хората. Едното око може да е светло кафяво, а другото черно. Истинските причини за това състояние все още не са напълно известни.

3. Меланом на ириса

Това е раково образувание на ириса, което се наблюдава като кръгло петно с по-различен цвят от този на ириса.

4. Албинизъм

Албинизмът е генетично заболяване, което се дължи на пълното отсъствие или недостатъчно производство на меланин, който определя цвета на очите, косата и кожата.

9 начина да заличим подпухналите очи

5. Наследственост

Хора с бяла кожа може да имат сиви или сини очи. Ако бебето е от майка със сиви очи и баща със сини очи, е много вероятно очите на детето да са комбинация от двете.

6. Синдром на Фукс

Синдромът на Фукс е състояние на възпаление на различните части на очите. Според експерти в някои случаи това води до промяна цвета на окото, най-често в син или лилав.

Генезис на Александрия       

Синдромът на Александрия е медицински мит, според който човек може да придобие лилави очи наред с други симптоми.
Според легенда през 1015 г. жителите на Египет наблюдават мистериозна светкавица, която придала бледа кожа и лилави очи на всички, които са я видели. През 1329 г. в Англия е установен първият случай на дете с бяла кожа и сиви или сини очи, които след 6 месеца стават лилави. Името на това дете е Александрия, откъдето произлизи и наименованието на синдрома. Момичето по-късно става майка на четири дъщери, всички с лилави очи и доживели до дълбока старост. Това състояние засяга основно жените. Ето характеристиките на хората, страдащи от този синдром:

Цветът на очите ни разкрива какви сме

* красива външност
* идеални форми на тялото поради добре балансирания метаболизъм
* висок имунитет
* много светла кожа (която, изненадващо не изгаря на слънце)
* тъмно кафява коса
* липса на косми по тялото
* липса на менструация /жените не са стерилни и могат да имат деца/

И до днес няма научни доказателства, които подкрепят диагнозата за синдрома на Александрия. Всички теории и предположения за наличието на естествени лилави очи са само плод на догадки и наблюдения без реално научно доказателство.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес