Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пости 2024 - кога се падат и какво трябва да знаете за тях

15 март 2024, 20:00 часа

Първият пост от поредицата пости 2024 е Великденският пост. Тази година той започва на 18 март и приключва на 4 май, тъй като Великден се пада на 5 май.

Пости 2024 - кога се падат

Както всяка календарна година според календара на християнската православна църква има 3 многодневни (големи) поста. Те са преди най-големите християнски празници – Въскресение Христово, Успение Богородично и Рождество Христово.

След Великденския пост следват Богородичните пости, които всяка година са от 1 до 14.08. Последните пости за годината са Коледните пости, които започват на 15.11 и приключват на 25.12 с настъпването на Коледа.

Особеното през 2024 година е, че няма да има пост преди Петровден. Това е, защото Великден се пада на 5 май.

Лекар: Тези храни са най-добрият източник на протеин по време на пости

Еднодневните пости 2024 се падат съответно през  сряда и петък. Пости се и в деня срещу Богоявление (5 януари по нов стил и 18 януари по стар стил). Пост се спазва в навечерието на Кръстовден (на 14 септември) и в деня на обезглавяването на свети Йоан (на 29 август по нов стил, а по стар стил на 11 септември). 

Всяка сряда от седмицата вярващите постят в чест на Христовите страдания. Страданията и смъртта Христови се почитат с петъчен пост. Постенето означава отказ от блажна храна, както и изключва консумацията на големи количества от разрешената храна. Целта на поста е очистването не само телата, но и на душата.

Великденски пости 2024 

Всяка година това е най-строгият и най-дългият пост. Той винаги започва 7 седмици преди Възкресение, като първият ден е понеделникът след Сирни Заговезни – 18 март 2024 година. След Месни Заговезни на 10 март се преустановява консумацията на месо. През Сирната седмица, която приключва на 17 март, е разрешена консумацията на млечни продукти и яйца, без месо.

Постите преди Великден забраняват употребата на олио и всякакви растителни масла, както и консумацията на вино, с изключение на някои дни, в които се падат големи християнски празници. Риба се яде на Благовещение (25 март) и на Цветница (28 април).

Събота и неделя се разрешава ограничено количество вино и олио. На Разпети петък постът е най-строг - не се консумира никаква храна и напитки, включително и вода.

Богородичен пост 

Той е свързан с надеждата и любовта към Богородица. Изключва консумацията на блажната храна - месо и млечни продукти. Разрешено е да се яде риба само на Преображение Господне ( 6 август). Постът разрешава всякакви плодове, зеленчуци, мед и зехтин.

Коледни пости

Всяка година те се падат на една и съща дата - започват на 15 ноември и приключват на Коледа – 25 декември. От 15 до 22 ноември постът е най-строг. През този период напълно се забраняват всички животински продукти. От 23 ноември до 19 декември може да се яде риба, разрешава се и вино в умерени количества. Изключение правят дните сряда и петък, които са обявени за дни за пости през цялата година. От 20 до 24 декември също се спазва строг пост без всякакви животински продукти. Може да се ядат ядки, олио, семена, зеленчуци, бобови храни, плодове.

Топ 5 традиционни български постни ястия за зимата

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес