Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Посочиха най-правилната поза за сън за сърцето и белите дробове

22 август 2024, 11:00 часа

В коя поза е по-добре да спите, за да подпомогнете работата на сърцето – настрани или по гръб? Това е въпрос, който вълнува мнозина.

За правилното функциониране на вътрешните органи е важен не само периодът, когато човек е буден, но и правилната позиция по време на сън. Човешкото тяло е проектирано така, че сърцето да е максимално защитено от външни увреждания: перикардът, мастната тъкан, плеврата, белите дробове, мускулите и ребрата го предпазват от нараняване.

Но недостатъчният и некачествен сън и невъзможността да се отпуснете дори през нощта могат да навредят на сърцето. Ето защо трябва да обърнете специално внимание на позицията на тялото си по време на сън за пълноценна почивка.

Коя е най-правилната поза за сън?

Не е подходящ за всеки

Най-физиологичната поза е спането по гръб. Подходящ е за хора, които не страдат от хъркане и сънна апнея. В този случай сърцето и белите дробове не изпитват компресия и получават достатъчно количество кислород и хранителни вещества от кръвта.

Ако имате някой от изброените проблеми, за предпочитане е да спите на една страна. В същото време мнението, че сърдечният мускул страда при спане от лявата страна, е погрешно. Изборът на страна зависи единствено от индивидуалния комфорт на индивида.

Поза за сърдечноболни

При сърдечна недостатъчност, затруднено дишане и гастроезофагеален рефлукс се препоръчва спане на легло с повдигната глава на леглото. За да направите това, можете да използвате високи възглавници.

Когато главата е повдигната по отношение на тялото, притокът на кръв към сърцето и белите дробове се увеличава, което гарантира правилното им функциониране. Тази позиция намалява хъркането и е полезна за намаляване на отделянето на стомашна киселина в хранопровода.

Станаха известни най-добрите и най-лошите пози за сън

Важно е да изберете правилния ъгъл на леглото. При сън в полуседнало положение е възможен застой на лимфата и лошо кръвообращение в краката. Ето защо, ако няма обективни причини да спите с наклонен гръден кош, по-добре е да изберете обичайната хоризонтална позиция.

За да осигурите добро кръвообращение, трябва да използвате матрак с оптимална твърдост, който следва контурите на тялото.

В комбинация с възглавница с подходяща височина, се осигурява правилната позиция на гръбначния стълб. Когато налягането в тялото е разпределено равномерно, органите не изпитват стрес и могат да работят без ограничения.

Не прави това

Трябва да избягвате позицията „по корем“, докато спите. Смята се за едн от най-вредните, тъй като ни кара да обръщаме глава и това създава напрежение в мускулите на врата и раменете и може да доведе до главоболие и дори усещане за ограничена подвижност. Освен това, спането по корем може да допринесе за преждевременната поява на бръчки.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес