Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Популярно стайно растение може да убие котката ви

20 ноември 2023, 08:45 часа

Не го пише на табелите в цветарските магазини, но някои стайни растения, саксийни или на букет могат да бъдат опасни за домашните ви любимци.

Красиво, но смъртоносно

"Много разновидности на лилиите, включително великденски, тигрови и азиатски, съдържат токсини, които при поглъщане могат да доведат до сериозни здравословни проблеми при котките и дори до фатални последици. За съжаление, много собственици на котки научават за тази опасност само по трудния начин", споделя австралийски ветеринарен лекар и експерт по домашни любимци Катрина Уорън.

Още: Учени: Хората над тази възраст НЕ трябва да имат котка у дома

Токсичността на лилиите е фатална за котките. Особено застрашени са котетата и младите животни, които обичат да учат нови неща, любопитни са и игриви.

"Всички части на лилията са токсични: листа, стъбла, цветя, прашец. Дори вода, ако цветята са във ваза. И малко количество от тях е достатъчно, за да страда котката", предупреждава докторът. Въпреки интензивните усилия за лечение, немалко животни не оцеляват.

Отравянето с лилии се проявява в рамките на няколко часа след експозицията: котката започва да се лигави силно, да повръща, да отказва да яде и животното може да развие бъбречна недостатъчност. Веднага потърсете медицинска помощ.

Дръжте ги далеч от обсега

Още: Как да ограничите котката от забранените територии у дома?

Лекарят предупреждава, че лилиите, които могат да виреят в градината ви или при съседите ви, са много опасни за котките, ако вашият домашен любимец се разхожда. По-добре е изобщо да не държите такива цветя в къщата, дори ако ви се струва, че те са недостъпни за животното.

„Прашецът им може да се разпространи из къщата, листата могат да паднат, вазите могат да бъдат съборени“, предупреждава лекарят. „Всичко това създава потенциална опасност за вашия домашен любимец.“

Също така трябва да помислите, преди да дадете лилии на приятелите си , ако имат котки у дома.

Тези цветя също са опасни за котките

Още: Любопитни факти за белите котки, които ще ви изненадат

Някои растения нямат думата "лилия" в името си, но те са отровни за котките.

1. Спатифилум (често наричан „женско щастие“). Това е едно от най-известните стайни цветя. Но консумацията му може да причини орално и стомашно-чревно дразнене, причинявайки симптоми като лигавене, повръщане и диария при котките.

2. Момина сълза. Хората обичат да слагат това растение във вази през пролетта. Но съдържа токсини, известни като сърдечни гликозиди, които, когато се погълнат, причиняват повръщане, диария, слабост и сърдечна аритмия.

Ветеринарният лекар отбелязва, че лилиите и други подобни не са толкова опасни за кучетата, колкото за котките. Те не развиват увреждане на бъбреците след изяждане на части от цветето. Но това растение все пак е отровно. Ако имате домашни любимци, дръжте ги далеч от лилиите.

Още: Ако имате котка в къщи, веднага махнете тези 6 растения от дома си

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес