Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползите от йога са тройни: за тялото, за ума, за духа

10 юли 2024, 16:33 часа

Историята на йогата е на повече от четири хиляди години, а през последните сто години ползите от йога се поставят под все по-малко съмнение, докато самата система набира все по-голяма армия от привърженици и последователи. Съществуват много различни стилове и упражнения в йога, но всички те включват три основни компонента: поза на тялото, дишане и медитация.

Ползите от йогата засягат преди всичко тялото, защото е доказано - практикуването на асани развива гъвкавостта, води до тонус на мускулите, подобрява всички системи на тялото. Но освен това заниманията с йога оказват положително въздействие върху когнитивните способности и психологическото състояние на човека.

Кои са ползите от редовното правене на йога?

Ползите от йога са тройни

Много е важно да се разбере, че йогата не е специален вид спорт и не е просто набор от индивидуални упражнения за сила, разтягане и издръжливост. Йогата е цяла философия, начин на живот на духа и тялото, следването на който човек не само укрепва здравето си и подмладява тялото, но и закалява духа, научава се да се отпуска ефективно и да контролира нервната си система.

Според привържениците на тази система ползите от йога се отнасят до ума, тялото и духа. Медитативната практика на йога е насочена към релаксация и облекчаване на стреса. Редовните упражнения, насочени към освобождаване от напрежението, което изобилства в живота ни, могат да понижат кръвното налягане, да предотвратят сърдечни заболявания, да помогнат на организма да се пребори с депресията и да подобрят качеството на съня ни. В един забързан свят способността да се съсредоточите върху дишането и положението на тялото си означава да изчистите ума си и да се подготвите да посрещнете външния натиск, въоръжени с нова енергия и фокус.

Когато говорим за ползите от йога, първото нещо, което ни идва наум, е повишената гъвкавост. Позициите, които практикуващият йога изпълнява по време на занятията, са предназначени да увеличат гъвкавостта и същевременно да укрепят слабите мускули. Тези две качества се съчетават, за да увеличат обхвата на движение на ставите и да подобрят общия мускулен тонус на тялото.

Друго предимство на йогата е, че тя може да намали хроничната болка, както и да подпомогне заздравяването на фрактури и навяхвания. Освен това йогата може да предотврати повторно нараняване на ставата. Ползите от йога са и в това, че тя може да помогне за поддържане на подвижността при рехабилитация след сериозни травми.

Защо йогата е толкова важна за тялото и ума?

Нежната комбинация от упражнения за разтягане и укрепване на мускулите спомага за подобряване на кръвообращението, като осигурява хранителни вещества на увредените тъкани или на областите от тялото, страдащи от болка. Повишеният приток на кръв към наранените области винаги подпомага оздравяването и облекчава болката. А когато човек стане по-силен и по-гъвкав, има по-добра координация, автоматично вероятността да се контузи е по-малка.

Йога вместо диета?

Йогата също така, колкото и да е странно, насърчава загубата на тегло. Това предимство на тази древна система от упражнения не винаги се помни, а понякога дори не се знае. Тази система от упражнения не включва активна физическа дейност, така че с нейна помощ не можете рязко да "изгорите" голям брой калории, но има някои доказателства, че йогата помага на хората да направят здравословен избор по отношение на храненето, което в крайна сметка води до нормализиране на теглото.

Йога: ползи за момичетата и жените

Жените са естествено по-пластични от силния пол. Това означава, че за дамите е много по-лесно да практикуват йога, отколкото за мъжете. В същото време женското тяло се нуждае от повече енергия, тъй като е много значително и постоянно се влияе от циклични промени.

Така йога е практиката, която помага на жените да се възстановят и заредят с енергия възможно най-бързо, без да се налага да полагат много физически усилия.

Пълнотата, особено тази, която се появява с възрастта, е обект на особени момичешки терзания и женски тревоги. Някои асани (напр. пеперуда, плуг, поза на богинята) са особено ефикасни, за да помогнат на жените да контролират теглото си.

И накрая, още един бич за много жени - нестабилното емоционално състояние, честите изблици на гняв или депресия. За премахването на тези проблеми ползите от йога са просто безценни! Тъй като практиката на асаните е медитативна, изключително плавна и премерена, йога, както никоя друга дисциплина, помага за укрепване на нервната система, подобрява качеството на съня, възстановява пълноценното кръвообращение и пълноценното дишане и в крайна сметка подобрява самочувствието и увереността.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес