Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползи от физическата активност върху мозъка

12 февруари 2023, 14:11 часа

Редовното движение и активните упражнения имат много ползи за здравето на тялото - укрепват мускулите, костите, сърцето и белите дробове и помагат за предотвратяване на определени заболявания. Освен за физическото здраве, активният начин на живот има и положително влияние върху психическото здраве. Предвид големият брой хора, които страдат от тревожност, депресия и други състояния, свързани с психичното здраве, тренировките са добър начин да се почувствате по-добре.

Как упражненията влияят на мозъка?

Дори и най-лесните физически упражнения предизвикват в тялото химически съединения, които са отговорни за положителни ефекти върху вашия мозък.

- освобождаване на невротрансмитери

Когато започнете да тренирате невротрансмитерите се освобождават в нервната система.

5 начина да направим тренировките си по-поносими

- ендорфини и ендоканабиноиди

Ендорфините блокират болката и увеличават усещането за удоволствие, а упражненията със сигурност повишават нивата им. Удоволствието, което получавате след тежка тренировка, е резултат от ендорфини и ендоканабиноиди, работещи в тандем.

- допамин

Друг въздействащ невротрансмитер, свързан с упражнения, е допаминът. Той играе важна роля в процеса на изпитване на удоволствие. Отговорен е и за други процеси в тялото, като регулиране на сърдечната честота, цикли на сън, настроение, внимание, мотивация, работна памет, учене.

- насърчава невропластичността

Невропластичността е способността на вашия мозък и нервна система да променят дейността си в отговор на вътрешни или външни стимули – усвояване на дейности и умения. Активността насърчава невропластичността.

Как да вдъхнем любов към движението при децата?

- увеличава снабдяването на мозъка с кислород

По време на интензивна тренировка сърцето изпомпва по-бързо и увеличава доставката на кислород към мозъка. Това подобрява изпълнителната функция, което включва работна памет, гъвкаво мислене и самоконтрол.

Направено проучване от 2021 г. върху 48 възрастни предполага, че редовната физическа активност може да подобри притока на кръв към важни части на мозъка, като намалява риска от състояния, свързани с когнитивен спад, като болестта на Алцхаймер и инсулт.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес