Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползи и вреда от кефирната диета

02 март 2022, 13:00 часа

Правилата за меню с храна, в което основният продукт е ферментирал млечен продукт (кефир), се нарича кефирна диета. Тази диета е най-ефективната в борбата с наднорменото тегло. Преди да изберете тази диета, трябва да се уверите, че няма противопоказания, които да доведат до здравословни проблеми. Нека ви разкажем, какви са плюсовете и минусите на кефирната диета.

Тази диета е предназначена за седем дни, през които е възможно да загубите до седем килограма нежелано тегло. Именно ниското калорично съдържание на кефира позволява да се отслабне в резултат изгаряне на мазнини. Тази диета е доста строга, въпреки че не се счита за монодиета, тъй като през целия период, освен кефир, могат да се консумират и други продукти, съвместими с ферментирал млечен продукт.

Основното е, че те са нискокалорични и в малки количества. Важен момент е изходът от диетата. Всичко трябва да е изключително меко и без излишна храна. Всичко това се прави, за да не се трупат излишни килограми за кратък период от време, а вече с двойна скорост. Също така, след приключване на диетата, най-добре е напълно да изключите употребата на сладкиши и мазни храни или да я сведете до минимум поне през първите няколко седмици.

Въз основа на името на диетата не е трудно да се разбере, че кефирът е основният продукт. Тази кисело млечна напитка се получава чрез ферментация (кисело млечна или алкохолна ферментация) на основата на пълномаслено или обезмаслено краве мляко. Съставът на кефира съдържа най-доброто съотношение на мазнини, въглехидрати и протеини, а пряко млечнокиселите бактерии се считат за основа на неговите лечебни свойства.

Ето защо тази диета, освен че прави възможно отслабването, помага и за елиминиране на токсините. Също така е отлично средство за борба с нарушаването на микробния състав на червата.

Диетата включва ядене на ферментирал млечен продукт, чийто срок на годност не надвишава четиринадесет дни. За индикатор служи датата на опаковката. Най-добре е да пиете кефир от първите дни на производство.

Съдържанието на мазнини в кефира трябва да бъде един процент, докато съдържанието на калории на сто грама от такъв продукт ще е четиридесет килокалории.

Освен факта, че диетата помага в борбата с наднорменото тегло, тя има и редица други предимства.

Предимства на кефирната диета:

Ниско съдържание на въглехидрати;

Ниска енергийна стойност на храната;

Ниско съдържание на мазнини;

Има добър ефект, върху сърдечно-съдовата система;

Подобрява метаболитните процеси в организма;

Нормализира състоянието на чревната микрофлора;

Предотвратява запек;

Премахва излишната течност от тялото;

Лесна е за понасяне, липсва силно чувство на глад;

Както всяка друга диета, кефирът също представлява опасност за тялото, ако не спазвате всички правила за хранене.

Може да навреди на хора, които имат заболявания на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система. Влияе зле и на организма с висока киселинност.

Тъй като този ферментирал млечен продукт има изразено слабително свойство, ако червата и стомаха са разстроени, ситуацията може да се влоши.

Диетолозите препоръчват да се избягват подобни продължителни диети, тъй като през този период тялото не получава всички важни витамини, минерали, фибри, което от своя страна води до общо влошаване на метаболизма и намаляване на защитните функции на организма.

Диетата за седем дни хранене с кефир:

Първият ден - не повече от един и половина литра кефир и сто грама картофи (варени или печени);

Вторият ден - не повече от един и половина литра кефир и сто грама нискомаслена извара;

Третият ден - не повече от един и половина литра кефир и сто грама телешко (варено);

Четвъртият ден - не повече от един и половина литра кефир и сто грама пилешко филе (варено);

Петият ден - не повече от един и половина литра кефир и сто грама риба (варена);

Шестият ден - не повече от един и половина литра кефир и сто грама плодове (всичко, с изключение на банани);

Седмият ден - разрешено е да се пие само вода.

През деня може да консумирате не повече от един и половина литра кефир. Желателно е този обем да се раздели на няколко дози, за предпочитане шест и да се пие на равни интервали.

Също така за периода на диетата е най-добре напълно да изключите употребата на сол, захар, кафе и чай (черен). Позволено е да се пие билков чай ​​и вода без газове.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес